Здраве и красота

Спирулина – 4 безценни ползи за здравето

И кои са рисковете от консумацията на това водорасло

13.12.2021г. / 05 29ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Спирулина е водорасло, което се използва в културите на много древни народи от векове. Тя има множество полезни свойства, заради които се влага в различни хранителни добавки, рецепти за здраве и красота, отслабване. Спирулина се използва по същите причини и днес. Неслучайно тя е част от добавките, които използват маратонци и астронавти на космически мисии, според WebMD.

Спирулината расте и вирее в алкални езера по целия свят. Има земен вкус със солен морски привкус. Може да се консумира по различни начини – в смути, салати, печива, сосове.

Спирулина – суперхрана, която се грижи за здравето

Защо спирулина е толкова полезна за здравето?

Източник на протеини и витамини

Спирулина е изключително богата на протеини. Тя е и с много малко калории, което я прави подходяща за всякакъв тип диета. Освен това е препълнена с минерали и витамини, като калций, ниацин, калий, магнезий, витамини от група В, желязо.

Една супена лъжица спирулина съдържа едва 25 калории, 0,5 грама мазнини, 1 грам въглехидрати и цели 4 грама протеин, пише realsimple.com.

Спирулина, куркума... 5 суперхрани за повече здраве

Може да намали риска от дегенерация на макулата

Спирулина съдържа много мощни антиоксиданти, полифеноли и фитонутриенти, важни и ценни за очното здраве. Макулната дегенерация е сред водещите причини за влошаване на зрението и слепота. Съединенията в спирулина могат да допринесат за намаляване на този риск. Те имат антиоксидантен и противовъзпалителен характер, които потискат дегенеративните процеси в очите. В спирулината се среща и антиоксидантът зеаксантин, който има доказано полезно въздействие за зрението.

Омега-3 мастни киселини

Според Джош Шлотмна, личен треньор и диетолог, цитиран от realsimple.com, спирулината е един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини. Тя съдържа още и омега-6 мастни киселини в добро съотношение спрямо останалите. Омега-3 мастните киселини имат противовъзпалително действие, което участва в процесите на подобряване на депресия, тревожност, възпаления в тъканите, насърчават здравето на нервната система и мозъка, в развитието на плода при бременност. Омега-3 подобряват сърдечносъдовата функция, намаляват холестерола, участват в контрола на кръвната захар.

Подмладяваща маска за лице със спирулина

Свързани статии

Спирулина се бори с възпалението и образуването на ракови клетки

В спирулина се съдържа голямо количество хлорофил (зеленото багрило в растенията и водораслите) и бета-каротин. Тези две съединения са с много мощен антиоксидантен потенциал. Той помага на спирулина да се бори с образуването на ракови клетки, да се бори с възпаленията, създаващи условия за развитие на дегенеративни и хронични заболявания. Това подсилва имунната система, подобрява състоянието на червата, регулира нивата на кръвната захар.

Потенциални рискове от консумация на спирулина

Спирулина може да предизвика стомашен дискомфорт, гадене, болки в коремната област, тежест дори при хора със здрав стомах. Спирулина може да повлияе приема на някои лекарства. Затова е много важно да говорите с лекаря си, преди да предприемете прием на това водорасло под каквато и да е форма.

6 храни, потискащи апетита за сладко

Ако страдате от някакво автоимунно заболяване, също трябва да обсъдите приема и консумацията на спирулина с вашия лекар. Водораслото може да усили някои симптоми при лупус, множествена склероза, ревматоиден артрит. Бременни и кърмещи жени също трябва да избягват спирулина поради липса на информация за въздействието ѝ върху плода.

Снимка: iStock

Коментирай