Здраве и красота

Спирулина за отслабване

Помага в контрола на апетита

14.01.2020г. / 11 33ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чували ли сте за синьо-зелените водорасли наречени спирулина? Те са сочени за суперхрана. Могат да бъдат намерени под формата на прах или като хранителна добавка. Спирулина може да добавяте към вашите фрешове, смутита. Повече за нейните ползи за здравето може да прочетете тук, а как помага в отслабването, вижте в следващите редове.

Високо съдържание на протеин

Когато искаме да отслабнем, от решаващо значение е да добавим към менюто си здравословни източници на протеини, регулирайки вида и количеството на приетите въглехидрати. Спирулина съдържа около 60-70% протеин, както и всички незаменими аминокиселини.

Протеините отнемат повече време за усвояване в сравнение с въглехидратите. Това помага за изгарянето на излишните калории. Освен това, протеините ни осигуряват ситост, енергия, спомагат за изграждането на чиста мускулна маса.

4 причини да не консумирате мазни храни

Осигурява важни хранителни елементи

Честа грешка, която допускат много хора, опитващи се да отслабнат, е че следват драстични диети, бедни на важни хранителни елементи. Още една причина да добавите спирулина към вашия план за отслабване е, че тя ще ви осигури витамини С, В1, В6, В5 и Е, минерали, като мед, цинк и манган, ензими, диетични фибри. Всичко това я прави перфектната добавка към вашето меню за отслабване. Благодарение на своите високи хранителни стойности, спирулина подпомага храносмилането и метаболизма, елиминира токсините от тялото.

Зеленчукова супа за отслабване

Спирулина има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства

Благодарение на антиоксидантите които съдържат, синьо-зелените водорасли намаляват вредното влияние на свободните радикали и ограничават възпалението в организма. Стресът, на който сме изложени всеки ден, без значение какъв е неговият източник, е един от водещите фактори за напълняването. От друга страна, спирулина спомага да намалим риска от натрупването на излишни мазнини.

Чайове диуретици, които помагат за елиминиране на водно тегло

Свързани статии

Намалява апетита

Когато спазваме диета, едно от най-трудните неща е да се справим с глада. Спирулина съдържа аминокиселината фенилаланин, която стимулира секрецията на холецистокинин, който е важен за редица процеси в тялото като стимулиране на жлъчката, спомага за синтеза на храносмилателни ензими, помага и за регулиране на апетита.

Контрол на кръвната захар

Поддържането на висока кръвна захар може да увеличи риска от инсулинова резистентност, затлъстяване и диабет. Спирулина помага за понижаване нивата на нейните стойности, което намалява и риска от напълняване.

Коментирай