Здраве и красота

Топ 10 грешки при почистването на лицето

Увреждат кожата, влошават състоянието, водят до акне или поява на бръчки

09.12.2021г. / 13 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Почистването на кожата на лицето е от съществено значение за здравето на кожата, сиянието ѝ, предпазването ѝ от уврежданията на средата и времето. По кожата на лицето се събират множество нечистотии, остатъци от грим, себум, мъртви кожни клетки, които се задържат по повърхността на кожата. Ако не бъдат почистени правилно, те могат да предизвикат възпаления, да създадат условия за поява на акне, да ускорят процесите на стареене, бръчки, фини линии.

Как правилно да миете лицето си за здрава и сияйна кожа?

Кои са основните грешки, които се допускат при почистване и измиване на лицето, които да не допускате?

1. Използване на грешен почистващ продукт.

Разнообразието от почистващи и измиващи продукти е голямо. Пяна, гел, крем, мляко, мицеларни и двуфазни води са само част от вариантите, които можете да изберете. Първо и най-важно е да определите типа кожа, който имате. Така ще ви е по-лесно да се спрете на точния продукт. Той трябва едновременно да почиства, да хидратира и да допринася за задържане на влагата в кожата.

2. Разчитате на мокри кърпички.

Мокрите кърпички за почистване са помощно средство само в случаите, в които нямате достъп до вода и почистващ продукт. Използвайте ги рядко и само в краен случай, например след тренировка или по време на пътуване.

Какви са предимствата на четките за почистване на кожата

3. Използвате гореща вода.

Горещата вода уврежда кожата, предизвиква нейното дехидратиране, пресушава и създава условия за раздразнения. За предпочитане е хладката към по-студена вода.

4. Прекалено или твърде малко почистване.

Ако не почиствате достатъчно, това ще създаде условия за натрупване на себум, мъртви клетки и мръсотия, остатъци от грим, които запушват порите и предизвикват възпаления. Прекомерното почистване също има негативен ефект. При него кожата е дехидратирана, раздразнена, опъната и небалансирана. Златната среда е нещото, към което да се стремите.

Коментирай