Здраве и красота

Защо ви е трудно да се изкачвате по стълби?

Изкачването на стълби е по-различно от обикновеното кардио

28.12.2021г. / 13 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем, че е добре по-често да ползваме стълбите, отколкото асансьора. Въпреки това, да изкачваш стъпалата всеки ден, особено ако трябва да достигнеш до по-висок етаж си е предизвикателство. На всеки може да се случи да се задъха по стълбите, дори и на редовно спортуващите. Ако имате излишни килограми, скоро сте се нахранили, особено обилно, то задъхването ще е налице. Какви други причини може да има?

Възможно е да имате здравословни проблеми

Следващия път, когато решите да изкачвате стълби, обърнете внимание на това дали освен умората има и други неразположения. Дали има подуване на краката, глезените, кашляте ли, имате ли болка в гърдите... Тогава е добре да се консултирате с лекар.

Защо страничните напади са важна част от тренировките

Не сте загрели тялото си

Дори и да сте от редовно спортуващите, знаете, че преди всяка активност, тялото се разгрява с леки упражнения за раздвижване. Това е важно, защото помага за затопляне на мускулите, постепенно увеличава притока на кръв и кислород и намалява риска от нараняване.

От друга страна, ако сте били в почивка, седели сте на стол продължително време или в легнало положение и след това преминавате към физическа активност без предварително загряване е съвсем нормално да усещате затруднение. Тогава на тялото му се налага да работи по-усилено, за да осигури повече кислород на мускулите за много кратък период от време, а сърдечната честота също се увеличава.

Физически признаци, че сте изгубили форма

Изкачването на стълби е по-различно от обикновеното кардио

И дори да правите редовно кардиотренировки, пак е възможно да усетите умора по време на изкачване, особено ако стъпалата са повече.

Изкачването на стълби използва различна енергийна система от кардио упражненията. Тя се нарича фосфагенна енергийна система. Използва се, когато мускулите ви се нуждаят от много енергия по време на краткосрочни, но интензивни дейности, спринтът също е пример за такава дейност. Ето защо е нормално след изкачване да сте леко уморени.

Свързани статии

Мускулите ви се уморяват по-бързо

Човешкото тяло има 2 вида мускулни влакна – бавни и бързи. Ако сте опитен бегач, можете да издържите бягане на дълги разстояния, благодарение на бавно съкращаващите се влакна. При изкачване по стълбите имате нужда от бързо съкращаващи се мускули за тези бързи експлозивни движения, но те се изморяват по-бързо.

Как може да улесните изкачването по стълбите, ако нямате лекарска забрана да го правите?

По-често използвайте стълбите, вместо асансьор. Може да добавите към спортната си активност спринтове, умерено бягане, скокове или други, изискващи внезапни изблици на енергия, например както когато се изкачвате по стълби. В някои фитнес зали дори има уред за тренировка имитиращ изкачване по стълби. Ако във вашата зала има такъв, опитайте да тренирате и на него.

По материали от brightside.me

Коментирай