Здраве и красота

10 признака на висока кръвна захар

По какво да разберете, че глюкозата в кръвта ви е над нормата преди да сте се изследвали

13.01.2022г. / 15 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

5. Умора.

Умората е един коварен симптом, защото също може да се прояви заради различни причини. Човек трудно би ѝ обърнал внимание, особено ако е много зает през деня и не се наспива добре. Умората, причинена от висока кръвна захар, е особено типична най-вече около час-два след хранене, в което са били налице въглехидрати и захари. Страдащият започва да се чувства сънлив, без никаква енергия, с желание да си полегне и с невъзможност да продължи с ежедневните си задачи.

Храни, които стабилизират кръвната захар в рамките на 10 дни

6. Чести инфекции.

Високата кръвна захар може да е причината за появата на чести инфекции. Това е така, защото неконтролираната глюкоза в кръвта пречи на имунните функции. Освен това високите нива на захари в кръвта подхранват различни бактерии и дрожди в организма, като това изтощава имунната система и води до чести на пръв поглед необясними инфекции, според self.com.

7. Бавно оздравяване, бавно зарастване на рани.

Високата кръвна захар пречи на нормалното зарастване на раните. Пречи и на нормалното времетраене на оздравителните процеси в тъканите и клетките. Ако ви прави впечатление, че се възстановявате по-бавно от една обикновена настинка например, консултирайте се с лекар, който да изследва и нивата на кръвната ви захар за всеки случай.

7 неочаквани неща, причиняващи скок в кръвната захар

8. Проблеми с периферната нервна система, изтръпвания, мравучкания.

Високата кръвна захар в дългосрочен план уврежда нервната система. Един от първите признаци са изтръпвания и мравучкания в крайниците, най-вече пръстите на краката и ръцете. След това се появяват изтръпвания, сковавания, болки. Причината е възникване на невропатия, която може да е усложнение от неконтролираната висока кръвна захар.

9. Увреждания на зъбите.

Глюкозата уврежда зъбите. Тя може да доведе до усложнения с венците, възпаления, влошаване на състоянието на зъбите, честа поява на кариеси и по-сериозни проблеми. Зъбните усложнения се дължат най-често на свръхрастеж на бактерии в устната кухина, причиняващи възпаления. Ако имате натрапчиво лош дъх, това също може да подсказва за проблеми с кръвната захар.

7 начина да контролирате нивата на кръвната захар

10. Странен постоянен глад.

Ако току-що сте се хранили, но скоро след това изведнъж сте гладни и ви се яде нещо сладко, това може да е признак на висока кръвна захар. При това състояние организмът не може да осигури нужната енергия, заради което се появяват чести изблици на глад.

Коментирай