Здраве и красота

10 признака на висока кръвна захар

По какво да разберете, че глюкозата в кръвта ви е над нормата преди да сте се изследвали

13.01.2022г. / 15 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Диабетът е едно от най-често срещаните заболявания в съвремието ни. То се дължи на неконтролирана кръвна захар, стрес, генетични фактори, тегло, начин на живот, степен на двигателна активност и редица други причини. Кръвната захар обаче е един от най-съществените сред тях. Високите ѝ нива за дълъг период от време и недостатъчното им контролиране са стабилна предпоставка за отключване на диабет и всички произтичащи от него усложнения.

Кои са единствените въглехидрати, които не повишават кръвната захар?

Невинаги обаче високата кръвна захар означава диабет. В немалко случаи тя може да остане скрита задълго, като причинява редица симптоми. Те подсказват за високи нива на кръвна захар, които ако не бъдат овладени навреме, могат да доведат до диабет.

Кои са признаците на висока кръвна захар? Ето 10 от най-често срещаните.

1. Често уриниране.

Един от най-честите издайнически симптоми, че кръвната захар е висока, е честото уриниране. В много случаи хората бъркат този симптом с инфекция на пикочните пътища, защото това е първото нещо, което идва наум в такива ситуации. Високата кръвна захар се отразява на бъбречната функция. Бъбреците се опитват всячески да изхвърлят излишната глюкоза от кръвта, като ускоряват диурезата.

2. Увеличена жажда.

Причините да изпитвате жажда са много. Една от тях е високата кръвна захар. Повишената жажда е свързана с ускореното образуване на урина. Тялото изхвърля повече течности, като същевременно се нуждае от още, за да компенсира дехидратацията.

13 храни, помагащи за баланса на кръвната захар

3. Замъглено зрение.

Високата кръвна захар може да влоши зрението. Глюкозата в кръвта във високи стойности причинява възпаления в очната тъкан и очния нерв, като предизвиква замъгляване на зрението и влошаването му. Усещането е за мътни очи, сълзящи, зачервени роговици. Това може да е и резултат от високо кръвно налягане, свързано с повишените нива на кръвна захар в дългосрочен план. Увреждат се кръвоносните съдове в окото, като това може да е причина за загуба на зрение.

4. Главоболие.

Главоболието може да се появи по много причини. Една от тях е висока неконтролирана захар в кръвта. Високата кръвна захар засяга функциите на нервната система, повишава възпалението в тъканите, причинява възпалителна реакция на тъканите. Резултатът е главоболие.

7 скрити признака на висока кръвна захар

Коментирай