Здраве и красота

13 храни, помагащи за баланса на кръвната захар

Вкусни и полезни

12.06.2021г. / 11 33ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Без значение дали трябва да се борим с предиабет, диабет тип 1 и 2, поддържането на стабилни граници на кръвната захар и инсулина е от съществено значение за нашето здравословно състояние. Има редица причини, които могат да доведат до покачване на стойностите им, като консумация на въглехидрати, под формата на сладкиши, захар, подсладени напитки, тестени изделия, ориз, някои плодове, безсъние, стрес, повишена консумация на сол и солени храни и други. Вижте 13 вкусни и полезни храни, които да добавите към менюто си.

1. Фасул – богат е на фибри и протеини, засища и има относително ниски стойности на гликемичен индекс.

2. Спанак – суперхрана при контрола на кръвната захар. Консумацията на спанак ни осигурява фибри, витамини, фолиева киселина, хлорофил, манган, калций, калий, цинк, фосфор, протеини, желязо.

3. Сладки картофи – консумацията на умерени количества сладки картофи може да помогне за поддържане нивата на кръвната захар и инсулина в здравословни граници.

Храни, които да избягвате при диабет

4. Домати – друга суперхрана за тези от вас, които трябва да поддържат стабилни нива на кръвната захар. Доматите помагат за елиминиране на излишните течности от организма, полезни са за сърцето, осигуряват ни витамини С, А, фибри, бета-каротин и други.

5. Ядки – според различни западни проучвания, всекидневната консумация на малко количество ядки, помага за контрола на диабет тип 2. Разбира се, ядките не бива да са с шоколад, карамел, сол.

Съдържат ли калории билките и подправките?

6. Гъби – те са с нисък гликемичен индекс, богати са на витамин D, протеини, минерали.

7. Карфиол – консумацията на кръстоцветните зеленчуци като карфиол, брюкселско зеле, броколи е много полезна, тъй като благоприятства и здравето на сърцето, а според редица проучвания кръстоцветните имат и антираково действие.

Репичките и техните великолепни здравословни ползи

8. Кокос – под формата на кокосово брашно, кокосова вода или масло, кокосът има сравнително нисък гликемичен индекс. Освен това подобрява метаболизма, полезен е за здравето на сърцето, подобрява защитните сили на организма.

9. Моркови – полезни за храносмилането, очите, сърцето, кожата, морковите са подходяща храна за хора, които трябва да поддържат стабилни нива на кръвната захар. И все пак, те са нишестени зеленчуци, така че не прекалявайте с тяхната консумация.

10. Грах – съдържа големи количества фибри, калий, протеини и има сравнително нисък гликемичен индекс.

Свързани статии

11. Кисело мляко – препоръчва се консумацията на кисело мляко, което не е твърде маслено и разбира се трябва да е натурално, без добавени захари, подсладители. Чудесен протеин за диета, който осигурява ситост и енергия.

12. Леща – изключително богата на фибри, протеини, селен, магнезий, витамин В4, желязо и други важни хранителни елементи. Консумацията ѝ не предизвиква резки скокове на кръвната захар, но засища и е подходяща и за диета.

13. Хумус – има разнообразни рецепти за хумус. Някои съдържат лимонов сок, тахан. Хумусът е не само вкусен, но и полезен. Поддържа стабилни нива на кръвната захар, благоприятства храносмилането, дава енергия.

Коментирай