Здраве и красота

10 масла за здравословен растеж на косата

Подхранват, хидратират в дълбочина, изглаждат косъма и връщат блясъка му

18.01.2022г. / 13 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравето и доброто състояние на косата до голяма степен зависят от това с какво се храните. Ако диетата ви е богата на полезни хранителни вещества, това ще се отрази положително върху косата. Но това съвсем не означава, че няма нужда да я подхранвате и отвън.

5 от най-добрите етерични масла за сърбяща и лющеща се кожа

Стимулирането на косата с подходящи подхранващи масла е от голямо значение за растежа, за изглаждане на косъма, за подхранването му, за хидратирането и възстановяването. Маслата имат свойството да насърчават задържането на влагата в косъма, да се борят с вредните ефекти на околната среда и третирането на косата с химикали, бои, нагряващи инструменти.

Кои са 10-те най-добри масла за растеж на косата и гладък, лъскав косъм?

1. Кокосово масло.

Кокосовото масло е превъзходно за здрава и жизнена коса. То притежава естествени овлажняващи свойства, които дължи на полиненаситените и мононенаситените мастни киселини в състава си. Има антисептични свойства, които подпомагат борбата с различни бактерии и гъбички по скалпа. Има свойството и да насърчава растежа, като същевременно намалява косопада. Кокосовото масло въздейства върху фоликулите, като това прави косата по-здрава, а косъма – по-плътен.

10 мощни натурални масла срещу стареене

2. Масло от розмарин.

Маслото от розмарин противодейства на оксидативния стрес, причинен от свободните радикали. Те са в основата на редица проблеми с косата, като косопад, бавен растеж, увреждания по дължината на косъма и в основата на космения фоликул. Маслото от розмарин притежава мощни антиоксидантни свойства, които се борят с оксидативния стрес и възвръщат здравината на косъма.

3. Масло от мента.

Маслото от мента може да насърчи растежа на косата. То подобрява вида и текстурата на косъма, като го изглажда и хидратира. Прониква в дълбочина в космените фоликули, като стимулира синтеза на нови косми. Намалява бактериалния растеж по кожата на главата, като потиска инфекции, причинени от гъбички и патогени.

Най-добрите етерични масла при акне

4. Масло от чаено дърво.

Маслото от чаено дърво има мощни противовъзпалителни и антибактериални свойства. То успокоява сърбящия скалп, бори се с бактериите и гъбичките по кожата. Има успокояващ ефект, нежно е към косъма и стимулира бързия растеж.

Коментирай