Здраве и красота

Как да предпазите емайла на зъбите си

Лоши навици, които да избягвате

20.01.2022г. / 12 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Емайлът е външната твърда обвивка на зъбите. Той е с бял цвят и лъскава текстура. Има за цел да предпази зъбите от наранявания, механично изтриване, навлизане на бактерии навътре в зъбната тъкан. Много често, когато се случи да ви заболят зъбите при консумация на студени или топли храни и напитки, всъщност тази чувствителност идва от емайла. Случва се, защото по него може да има микроскопични дупчици или пукнатини, през които навлиза топлина или студенина, която причинява болка.

Признаци, че използвате грешната четка за зъби

С времето емайлът се износва, но за това могат да допринесат недобрите навици по отношение на устната кухина. Триене, напрежение, корозия, невнимателно дъвчене на твърди храни са само част от нещата, които причиняват износване на зъбния емайл, според WebMD.

Консумацията на определени храни и напитки с висока киселинност също предизвиква увреждане на емайла. Това са кафе, вино, сода, цитрусови плодове, домати, шоколад и други киселинни храни допринасят значително за износването, напукването и увреждането на емайла.

Как да предпазите емайла от увреждания?

Ако не можете да се откажете от любимите си киселинни напитки, например плодовите сокове, опитайте се да ги пиете предимно със сламка. Така намалявате вероятността за досег между тях и емайла.

10 начина да предпазите зъбите си от петна

Препоръчително е и да се намали консумацията на захари и захарни десерти. Захарта повишава киселинността в цялото тяло, като създава условия за увреждане на емайла.

Прекомерното четкане на зъбите също може да увреди емайла. Много хора правят грешката в старанието си да измият добре зъбите да ги четкат прекалено дълго и твърде агресивно. Това причинява механично увреждане и износване на емайла, което поставя зъбите в риск. Механичното увреждане на емайла се случва най-вече при употреба на неправилна четка, както и при твърде голям натиск от ваша страна. Ако влакната на четката ви се огъват, това е знак, че натискате много. Това всъщност не почиства зъбите ви по-добре, а по-скоро ги уврежда, както и венците.

Изненадващи грешки, които развалят зъбите

Свързани статии

Техниката на четкане също е от значение. Зъболекари съветват да избягвате да натискате силно и да въртите четката само в кръг. Една от най-подходящите техники за миене на зъбите, която е щадяща за емайла и същевременно намалява отлагането на зъбен камък, е завъртането на четката отдолу нагоре по дължина на зъба – от основата към върха на коронката му.

Лоши навици, които развалят зъбите

Изборът на паста за зъби също е много важен. Избирайте такава, която укрепва зъбния емайл и е специално разработена да го заздравява и предпазва от по-нататъшно увреждане. Флуорът е един от елементите, които заздравяват и изграждат емайла. Той допринася в превенцията на кариес.

Коментирай