Здраве и красота

10 начина да предпазите зъбите си от петна

Как да върнете белотата на зъбите

17.09.2021г. / 10 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Белите зъби са мечта за мнозина. Запазването на снежнобялата белота на зъбите обаче е наистина трудна задача, особено ако пушите, пиете кафе, чай, вино, газирани напитки, консумирате оцет, соев сос, шоколад, доматен сос, червени плодове, боровинки, касис, червено цвекло. Всички тези и много други храни предизвикват поява на петна по зъбите, оцветявания, наслагвания, които са упорити за премахване.

Лесни трикове за избелване на зъбите вкъщи (галерия)

Какво можете да направите, за да намалите появата на петна по зъбите?

1. Четкайте редовно.

Не пропускайте четкането на зъбите два пъти на ден сутрин и вечер. Ако имате възможност, правете го и следобед след като сте се хранили. Важно е обаче да мине поне час след хранене, защото миенето на зъбите веднага след хранене може да ги увреди.

2. Ползвайте зъбен конец всеки ден.

Зъбният конец ще ви помогне не само да намалите петната по зъбите, но и да ги предпазите от кариес. Остатъците от храна, които остават в междузъбното пространство, са предпоставка за гниещи процеси в емайла на зъбите и неговото предразположение към кариес.

Защо не трябва да използвате избелващи ленти за зъби всеки ден

3. Избягвайте пушенето.

Тютюнопушенето е един от най-големите врагове на белите зъби. Никотинът и катраните в цигарения дим оставят тъмни петна по зъбите, които са упорити, трудно се повлияват от методите за почистване.

4. Избягвайте храни, оставящи петна по зъбите.

Трудно е да се откажете от любимите си лакомства. Много храни оставят петна по зъбите или ги оцветяват. Можете обаче да опитате да ги ограничите или да ги похапвате по-рядко с малки количества.

Най-ефективните храни за бели зъби

5. Яжте хрупкави плодове и зеленчуци.

Хрупкавите плодове и зеленчуци, като ябълки, моркови, целина, чушки, краставици и много други, имат свойството да почистват по натурален начин полепналите петна по зъбите. Хрупайте ги колкото се може по-често за здрави и бели зъби.

Коментирай