Здраве и красота

Признаци, че използвате грешната четка за зъби

Колко опасна може да е употребата на неправилната четка за зъби

18.10.2021г. / 09 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Редовното миене на зъбите е съществена част от хигиената на устната кухина. Четкането на зъбите и почистването им със зъбен конец или интердентална четка са най-важните предпоставки за добра грижа за зъбите и превенция на кариес.

Използването на грешната четка за зъби обаче е не по-малко вредно от консумацията на вредни храни, предизвикващи кариес и зъбни проблеми. Неподходящата четка за зъби може да навреди на зъбите, на емайла им, на белотата им и дори да бъде предпоставка за поява на зъбна плака, зъбен камък, кариес, според Колумбийския дентален център, цитиран от healthdigest.com.

Кога е време да сменим четката за зъби?

Съществуват много видове четки. Всеки избира според индивидуалните си предпочитания и нужди. Въпреки това Американската стоматологична асоциация препоръчва употребата на четка с по-мек косъм и дълга повърхност на главата, както и дълга дръжка. Това помага за достигане на зъбите в най-задната част на редицата, където се събират множество хранителни остатъци.

Асоциацията препоръчва и честа смяна на четката – на всеки три до четири месеца. Смяната е задължителна и след преболедуване на вирусна или бактериална инфекция. Сменяйте четката си и в случаите, когато видимо влакната ѝ са нарушени.

Как да дезинфекцирате четката за зъби

Употребата на неподходяща четка може да доведе до някои проблеми със зъбите и венците. Сред тях са повишена чувствителност на емайла и зъбите, заболявания на зъбите, кариес, инфекции на венците, отдръпване на венеца, което е предпоставка за сериозни заболявания на зъбите, дори тяхната загуба.

Кои са сигналите, издаващи употреба на неподходяща четка за зъби?

Един от най-показателните сигнали, че използвате грешната четка, е отдръпването на венците. Погледнете V-образните си зъби. Най-явният представител на тях са кучешките зъби. Ако около тях венецът се е отдръпнал и е направил основата на зъба видима, това е лош сигнал, че зъбите ви страдат.

Отдръпването на венеца е предпоставка за навлизане на бактерии в незащитената тъкан на зъба, което води до кариес, пулпит, гингивит, периодонтит и други сериозни заболявания на зъбите.

Практични идеи за употреба на старите четки за зъби

Друг признак на употреба на неправилната четка, е прекаленото натрупване на зъбна плака и зъбен камък. Ако сте започнали да трупате повече от тези отпадни материали по зъбите си, незабавно сменете четката. Посетете дентален специалист, който да почисти зъбите ви и да ви посъветва каква четка да използвате, за да предотвратите по-нататъшни проблеми.

Електрическите четки са сред най-добрите варианти за превенция на зъбен камък и зъбна плака, но е необходимо да се посъветвате със специалист, който да ви насочи.

Зъболекарят ви ще ви подскаже и за някои ефективни техники за четкане на зъбите, които намаляват отлагането на плака и зъбен камък.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 2 години )
2 rate up comment 1 rate down comment
Marin J. Ruseborn ( преди 2 години )
Най големия враг на зъбите са недоучените и неспособни зъболекари?!?И за какъв кариес или емайл говорите когато те ти вадят зъбите поголовно за да ти поставят коронки или мостове. А тях не ги хваща кариес, или? Проверка на всички раздадени фалшиви дипломи и ще ни се оправят зъбите! А зъболекарите шарлатани- в затвора! Барабар с другите лекари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 0 rate down comment
tina ( преди 2 години )
Безсмислена и претупана статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота
Свободно време