Здраве и красота

Помага ли наистина кокосовото масло при косопад?

Какви всъщност са ползите от него за косата

27.01.2022г. / 14 57ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кокосовото масло е известно със своите здравословни качества. То е богат източник на полезни мазнини и омега-3 мастни киселини, на които дължи свойствата си. Според healthline.com, кокосовото масло е изключително наситено с мазнини, на което дължи богатата си гъста и твърда текстура. Кокосовото масло може да се използва за готвене, но се употребява широко и успешно в грижата за красотата.

5 различни маски за коса с кокосово масло

Едно от популярните схващания е, че кокосовото масло може да помогне при косопад. Но дали това е така?

Истината е, че кокосовото масло подпомага по-скоро подобряването на цялостната текстура и вид на косъма, а не толкова в стимулирането на растежа. Кокосовото масло надали ще помогне за спиране на косопада и ускоряване на растежа на косата, според доктор Мишел Грийн, дерматолог, който в интервю за Insider споделя, че кокосовото масло има най-силно влияние не върху косопада, а върху хидратирането и подобряването на кръвообращението в скалпа, което от своя страна се отразява благоприятно върху структурата на косата.

Кокосовото масло е богато на омега-3 мастни киселини, най-вече на лауринова киселина, която хидратира и овлажнява в изключителна дълбочина. Благодарение на нея кокосовото масло се използва успешно в козметичната индустрия за подобряване на състоянието на косата и кожата.

Регенерираща маска за силно увредена коса с кокосово масло

Една от основните и важни ползи на кокосовото масло е, че то стимулира цялостното подобряване на качеството и текстурата на косъма. То насърчава растежа и деленето на клетките в скалпа и косата, подобрява кръвообращението в скалпа и има дълбоко хидратиращи свойства.

Свързани статии

Кокосовото масло укрепва косъма, подхранва и намалява натрупването на себум в кожата, причиняващ сърбеж, лющене, раздразнения. То намалява накъсването на косъма, изглажда го от корена до върха, което всъщност я прави да изглежда по-здрава. Вероятно това е и причината хората да виждат разлика в косата си и да смятат, че се е сгъстила. Но всъщност кокосовото масло е допринесло за подобряването на външния ѝ вид и текстура, което я кара да изглежда цялостно трансформирана.

5 причини да консумирате кокос и кокосово масло

Кокосовото масло помага за спиране на накъсването на косъма, стимулирайки изглаждането му и рехидратирането. Колкото по-малко накъсана и начупена е косата, толкова по-здрава и жизнена изглежда тя. Ако искате да подобрите вида на косата си, да подхраните и хидратирате косъма в голяма дълбочина, опитайте грижата за косата с кокосово масло.

Коментирай
Свободно време