Здраве и красота

5 навика за добра памет и здравословна мозъчна функция

Как да подобрите паметта и концентрацията

22.02.2022г. / 11 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Паметта е нещо, което ни трябва ежедневно. Тя е нашият помощник във всяко начинание, което поемем. Без нея сме изгубени. А за да имаме добра памет, за да я запазим въпреки влиянието на годините и времето, трябва да се постараем да имаме добра мозъчна функция. За целта е важно да поддържаме здравословен начин на живот, но и да възприемем някои полезни навици, подпомагащи паметта и стимулиращи здравето и функциите на мозъка и нервната система.

5 причини за проблеми с паметта, които нямат общо с остаряването

Кои са навиците за добра памет и здрава мозъчна функция?

1. Наблегнете на храни за мозъка и паметта.

Храната е изключително важен фактор за състоянието на мозъчната функция. Здравето идва предимно отвътре. Важно е да наблегнете на ценните за мозъчната функция хранителни вещества, като изключите или сведете до минимум вредните. Сред тях са захар, рафинирани продукти, преработени храни, пържени храни, нездравословни наситени и хидрогенирани мазнини. Вместо това увеличете приема на полезни протеини, мазнини, въглехидрати, антиоксиданти.

2. Омега-3 мастни киселини.

Омега-3 мастните киселини са ценна храна за мозъка и паметта. Те подобряват цялостната когнитивна функция, като полезно следствие от това е добрата памет. Омега-3 имат противовъзпалителен ефект, който забавя дегенеративните промени в нервната система и мозъка с напредване на възрастта. Това намалява риска от болест на Алцхаймер и други видове деменция.

5 начина да стимулирате паметта си

3. Движете се повече.

Движението е здраве. Това важи не само за физическото, но и за психическото здраве. Колкото повече двигателна активност имате, толкова повече процесите и функциите в нервната система и мозъка протичат по правилен, здравословен начин. Движението подобрява паметта, концентрацията и способността за систематизация на информацията, защото има неразривна връзка между гръбначния и главния мозък.

Свързани статии

4. Медитация и дихателни практики.

Медитацията е начин да релаксирате, да се освободите от стреса, да намалите влиянието му върху нервната система, мозъка и паметта. Техниките за правилно дишане в медитацията допринасят за подобряване на паметта, концентрацията, стимулира регенерирането и деленето на нервните клетки.

С какво вредим на паметта?

5. Спете достатъчно.

Сънят е от огромно значение за функциите на мозъка и нервната система. Достатъчният сън всяка нощ помага на мозъка да систематизира информацията, да се освободи от негативното влияние на стреса, да бъде готов за нови предизвикателства. Пълноценният сън подобрява паметта, концентрацията и стимулира креативността.

Коментирай