Здраве и красота

5 начина да стимулирате паметта си

И да не разчитате само на Гугъл

05.06.2020г. / 11 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Паметта ни се влияе от изключително много процеси в организма, от натовареното ежедневие, от стреса, от големите обеми информация, които преминават през съзнанието ни всеки ден. Мозъкът е нашият компютър, който като всяка добре работеща машина си има капацитет. Когато той се претовари е нормално да започне да преценява коя информация е важна и коя не, за да я остави на заден план. Така често забравяме разни неща. Когато забележим, че паметта ни става все по-неуслужлива, панически отваряме търсачките, за да проверим какви са симптомите на деменция или болест на Алцхаймер, за да си поставим страшната диагноза.

Преди да побързате да си поставяте подобни диагнози, помислете как можете да промените начина си на живот, така че да не се претоварвате излишно и да подобрите функциите на паметта си. За щастие има начини да го постигнете. Ето как.

Най-честите симптоми на Алцхаймер

Опитайте да си спомните преди да отваряте Гугъл

Мозъкът е феноменално адаптивен. Все още не напълно разгадан, той не престава да изненадва учените със своите възможности. Ето защо, ако преди векове нашите предци са помнели цели поеми, пасажи от книги, откъси от енциклопедии и други подобни впечатляващи обеми от информация, на нас сега това не ни се налага. Мозъкът ни е свикнал, че голяма част от информацията е лесно достъпна и се е адаптирал към това. Вие подсъзнателно също знаете, че във всеки момент, когато ви потрябва нещо можете да го откриете в Гугъл, затова и не се стараете. Мозъкът ви намалява капацитета си за тези функции и разчита на способността ви да откривате информацията, не да я помните. Затова, за да тренирате паметта си, опитайте да си спомняте онова, което искате да извикате в паметта си преди да го потърсите в Гугъл. Това упражнение наистина работи.

Видове деменция, характеристики и симптоми

Достатъчно сън

Сънят е естествен механизъм, който позволява на мозъка да подбере, систематизира и класифицира цялата информация, която е събрал през деня. Така ще му е по-лесно да я използва впоследствие при нужда. И под информация не се има предвид само онова, което сте прочели или някой ви е казал. За единици информация се счита всичко, което сте видели, чули, усетили, вкусили, казали и така нататък. Тоест, обемът от информация постъпва в мозъка от всички възможни канали, чрез които тялото ви възприема света. Представете си за какъв обем става въпрос. Сънят е необходим, за да може мозъкът да систематизира всичко това и да прецени как да го подреди. Ако не спите достатъчно, паметта ви ще ви изневерява постоянно.

Снимка: iStock

Защо селективната памет ни е необходима?

Правете упражнения всеки ден

Тренировките помагат за подобряване на паметта, защото благодарение на тях кръвообращението се подобрява, а по този начин мозъкът получава достатъчно кислород и хранителни вещества. Това е механизъм не само за подобряване на паметта, но и за удължаване на живота.

Свързани статии

Не упражнявайте мултитаскинг чак толкова много

Забързаното ни ежедневие и особеностите на работа в настоящето са ни накарали да се научим да вършим няколко неща едновременно, за да се справяме с ангажиментите си и поставените срокове. От това зависи доброто ни икономическо и финансово състояние, зависи и управляването на личния ни живот и свободно време. Вършенето на много неща едновременно или мултитаскинг е навлязло дълбоко в живота ни и трудно можем да се освободим от него, ако искаме да сме адекватни, но е важно да го редуцираме, за да облекчим мозъка си. Така ще намалим и нивата на стрес, опасни за здравето.

Консумация на храна, полезна за мозъка

Храната има голямо значение за състоянието на паметта и функциите на мозъка. Плодовете и зеленчуците са изключително важни, защото са богати на витамини, минерали и антиоксиданти, от които мозъкът се нуждае. Протеините и ненаситените мазнини са не по-малко важни. Те изграждат невроните и подобряват функцията на нервната система.

Коментирай