Здраве и красота

5 причини да спрете да пиете кафе следобед

Как следобедното кафе влияе на здравето?

28.04.2022г. / 13 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато следобед усетите, че нямате енергия, изтощени сте от дългия работен ден, а все още ви остават часове, докато се приберете вкъщи да си починете, едно от нещата, които ви спасяват, е чаша топло ароматно кафе. Кафето следобед ви дава енергия и отваря очите ви, когато клепачите натежават.

Какво ще се случи, ако откажете кафето?

Кафето следобед обаче има редица негативни ефекти върху организма и здравето, които може би не усещате веднага. С течение на времето редовното пиене на кафе в следобедните часове може да има силно отрицателен ефект върху организма.

Ето кои са петте причини да спрете да пиете кафе следобед.

1. Повишава нервността.

Следобедното ви кафе може да е причината за това да сте по-нервни, напрегнати, избухливи. То може да помогне за получаване на прилив на енергия, но този ефект бързо спада след това. На негово място се появява раздразнителност и повишена възбудимост на нервната система. Кофеинът е стимулант, който внезапно ви кара да се чувствате ободрени, но скоро след това този пик спада и на негово място идва нервността.

2. Нарушения на естествения ритъм на тялото.

Кофеинът стимулира централната нервна система. Това помага за повишеното внимание, концентрация, памет и работоспособност. Но кофеинът в следобедните часове на деня може да повлияе негативно на съня, като го направи по-неспокоен, може да имате трудности в заспиването, възможно е да се появят нощни събуждания. Дълбокият сън е нужен на организма и мозъка за извършване на редица функции, за намаляване на стреса, за нормализиране стойностите на кръвното налягане. Следобедното кафе може да наруши механизмите на съня.

Грешки в приготвянето на кафе, които пречат да му се насладите

3. Повишено отделяне на урина през нощта.

Сънят се нарушава и по още един начин вследствие на следобедното кафе и това е честото уриниране през нощта. Кафето е диуретик, който ускорява отделянето на урина. Ако го пиете в късните следобедни часове след 15 часа следобед, това може да ви накара да ставате често през нощта, а сънят ви ще бъде крайно нарушен.

4. Нощно изпотяване.

Нощното изпотяване не е характерно само за жените в менопауза. То може да се случи по много причини, една от които е прекомерната консумация на кофеин, особено в следобедните часове. Според изследване от 2015 година, цитирано от livestrong.com, нощното изпотяване може да се влоши още повече именно заради консумация на следобедно кафе.

Какво не знаем за безкофеиновото кафе?

5. Нощен глад или преяждане.

Кофеинът има свойството да потиска глада в рамките на 30 минути до 4 часа в зависимост от индивидуалните особености и начина на хранене на отделните хора. След преминаване на този период обаче съществува предпоставка за внезапен силен глад, който създава условия за преяждане. Късното пиене на кафе може едновременно да ви накара да се събудите през нощта и да усетите силен глад.

Коментирай