Здраве и красота

Какво ще се случи, ако откажете кафето?

Положителни промени в тялото, които настъпват при преустановяване приема на кофеин

10.06.2021г. / 14 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кафето е една от любимите напитки на милиони хора. Повечето от тях се събуждат с него, а през деня поддържат бодростта и настроението си с още чаши от любимата черна напитка. С кофеина обаче не трябва да се злоупотребява и това го знаят дори малките деца. Големите количества кофеин могат да повлияят негативно на здравословното състояние. Затова някои хора се стремят да намалят кафето, други направо го изключват от дневното си меню.

Мит или факт – кафето дехидратира ли ни наистина?

Ако и вие сте решили да спрете консумацията на кафе, вижте какво ще се случи с организма ви.

Кръвното ви налягане може да спадне

Кофеинът е стимулант. Той въздейства на нервната система, а тя от своя страна на сърдечносъдовата. Прекалената консумация на кофеин през деня повишава кръвното налягане. Ако решите да откажете кафето или да го сведете до минимум е много вероятно кръвното ви налягане да спадне с няколко пункта.

Ще спите по-добре

Кафето действа възбуждащо на нервната система. Това повлиява механизмите на съня, особено ако пиете кафе късно следобед или вечер. Спирането на кофеина или неговото намаляване може да повлияе положително на съня ви.

Кафе с куркума – ползи за здравето и как се приготвя

Здравето на зъбите и венците може да се подобри

Кафето е киселинна напитка. С течение на времето то може да допринесе за увреждането на емайла на зъбите и податливостта им към кариес. Киселинността вреди и на венците, тъй като създава условия за възпаления.

Може да отслабнете

Кафето не съдържа почти никакви калории и не е вредно при спазване на диета, но това важи само ако го пиете чисто. Много хора добавят към кафето си захар, сметана, мляко, сиропи и други сладки и калорични добавки, които ви карат да пълнеете. Ако спрете кафето заедно с тях, това може да ви помогне да свалите килограми.

Какво не знаем за безкофеиновото кафе?

Адреналинът ви няма да скача рязко

Кофеинът стимулира надбъбречните жлези, карайки ги да секретират повече адреналин и кортизол. Това е така, защото кофеинът е стимулант. Рязкото покачване на стресовите хормони в организма предизвиква раздразнение, вълнение, нервност, тревожност и безпокойство. След спадането на тези хормони обикновено човек изпада в инертност, апатия, чувства се без енергия. Този кръговрат се повтаря след всяко изпито кафе. Колкото повече кафета пиете на ден, толкова повече амплитуди на адреналина и кортизола изпитвате. Ако спрете кафето, ще се чувствате по-спокойни.

4 здравословни добавки към кафето

По-рядко ще страдате от главоболие

Въпреки че кофеинът има болкоуспокояващ ефект, заради който неслучайно е част от някои медикаменти срещу главоболие, прекаляването с кафето може да има тъкмо обратния ефект. Ако спрете да пиете кафе, вероятно в началото ще страдате от по-чести главоболия заради липсата на кофеин, с който сте свикнали. Скоро обаче този ефект отминава и главоболията значително намаляват. Това е така заради отсъствието на стимуланта кофеин в кръвта ви и приблизително стабилните стойности на стресовите хормони.

23 причини кафето да е част от вашето ежедневие

Коментирай
Свободно време