Здраве и красота

Грешки, които не знаете, че правите с диетата си

Пречки, които намаляват шансовете за успех и мотивацията

16.02.2022г. / 12 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Диетата е начин да отслабнете, да постигнете мечтаната фигура, но и да подобрите здравословното си състояние. Да започнете диета може да е най-плашещото нещо на света, защото ще ви се наложи да се откажете от много от любимите си храни или поне от количествата, които сте обичали да си похапвате от тях. В повечето случаи, за да бъде успешна диетата ви, тя трябва да се превърне в начин на живот, а не да бъде краткотраен избор с обещаващи бързи резултати, но със също толкова бърз обратен йо-йо ефект.

Защо не трябва да започвате нисковъглехидратна диета?

В стремежа си да постигнат целите си много хора правят някои несъзнателни грешки с диетата, които им пречат да достигнат до желаните резултати. Ето кои са тези подсъзнателни грешки, които не трябва да допускате.

Пропускане на закуската

Не сте гладни сутрин. Казвате си, че това е още по-добре, защото така ще пропуснете прием на излишни калории. Резултатът е прегладняване до обяд, а до вечерта вече сте натрупали обилна порция за вечеря, защото смятате, че можете да си го позволите – все пак не сте закусвали. Това е, може би, най-голямата грешка, която можете да направите, защото закуската е именно най-важното хранене за деня. Всяко друго хранене би могло да бъде пропуснато (въпреки че не е препоръчително), но не и закуската. Тя трябва да е изпълнена с протеини, въглехидрати, мазнини и фибри, които да ви дадат енергия за целия ден.

Недостатъчно сън

Сънят е решаващ за метаболизма. Организмът има нужда от достатъчно пълноценен сън всяка нощ, за да може да разгради и усвои достатъчно добре всички хранителни вещества, да ги превърне в енергия и да съумее да поддържа всички жизнени функции по правилния начин.

Защо упражненията без диета не дават резултат?

Твърде дълги интервали между храненията

Тялото се нуждае от постоянна енергия. Ако правите грешката да се храните с големи интервали от време между порциите, това крие риск от преяждане. Структурирането на диетата с няколко хранения на малки порции през по-кратък интервал е една добра стратегия, която помага за предпазване от глад и преяждане.

Не се храните достатъчно

Известен и неоспорим факт е, че за да отслабнете, трябва да намалите приема на калории. Контролът на порциите е един от най-честите и лесни начини за намаляване на калорийния прием. Понякога обаче правим грешката да намалим твърде драстично порцията, като това поставя тялото в състояние на глад за калории. Ако се храните с прекалено малко хранителни вещества, организмът ви всъщност ще забави метаболизма в опит да запази енергия за жизненоважните функции. Така отслабването ще се забави, а и ще се повиши рискът от потенциални здравословни проблеми.

Неправилната диета е причина за преждевременното остаряване

Свързани статии

Пиете сладки напитки

Сладките и газираните напитки, включително прясно изцедените сокове от плодове са много наситени със захари. Ако не ги включвате в сметките с общия калориен прием, те определено пречат на диетата ви. Дори носят някои потенциални рискове за здравето.

Избирате само нискомаслени или обезмаслени продукти

Мазнините не са враг на тънката талия и здравето. Те са нужни на организма за енергия, за пренос на хормони, за усвояване на витамини, минерали. Изключването на мазнините и наблягането само на нискомаслени или изцяло обезмаслени продукти е грешка, която пречи на диетата ви.

Популярни диети, които са вредни

Не пиете достатъчно вода

Дехидратацията кара организма да функционира неправилно. Достатъчните количества вода в тялото са решаващи за успешната диета. Течностите са съществени за тялото на клетъчно ниво, тъй като подпомагат усилията ви в храненето и диетата.

Коментирай