Здраве и красота

Колко често да се мерите на кантара и какво показва теглото ви?

Необходимо ли е ежедневното измерване на килограмите

06.04.2022г. / 13 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Теглото е един от показателите, на които разчитаме, за да се ориентираме дали сме напълнели или отслабнали. Ако се мерите всеки ден обаче, с неохота може да забележите, че килограмите ту се покачват, ту спадат. Не мислете, че за броени часове и дни това е истинско отслабване или напълняване. Много хора се отчайват, като видят 2 килограма отгоре ден след като са се претеглили. Това съвсем не означава, че диетата ви е подействала за един ден или пък парчето шоколад, което сте изяли, ви е накарало да качите тегло.

5 причини да не можете да свалите водното тегло

Теглото може да варира. Причините са много. Сред тях е съдържание на храна и отпадни продукти в стомашно-чревния тракт, количество приета храна, течности, повишен прием на сол и захар, предизвикващи задръжка на течности, фибри в храната, образуващи газове, хормонални проблеми, количество консумирани въглехидрати и други.

Ето защо измерването на теглото всеки ден не носи ясна представа за това колко всъщност тежите и каква е степента на мастната тъкан, което е и по-важното от здравословна гледна точка.

Теглото е обвързано с индекса на телесна маса. Това е метод за скрининг на потенциални заболявания, свързани с наднорменото тегло и затлъстяването. Въпреки че нито теглото само по себе си, нито индексът на телесна маса не могат да покажат със сигурност колко мастна тъкан имате в тялото, те все пак са някакъв ориентир, който да подскаже движите ли се в правилната посока или трябва да коригирате храненето си.

Причини да наддавате тегло по време на цикъл

В този смисъл ежедневното стъпване на кантара е излишно. Според health.com е достатъчно да се качвате на везната веднъж седмично, за да се ориентирате приблизително в теглото си. Но има значително по-точни методи за измерване на телесните мазнини, които ще ви помогнат да сте наясно колко от теглото ви е чиста мускулна маса и колко мастна тъкан.

Когато се мерите на кантара, числото показва цялостното ви тегло, което включва органи, мускули, кости, течности в тялото, храна и т. н. За да се ориентирате по-точно в състоянието на тялото си, можете да използвате уред за измерване на мазнини – така нареченият клипер. С негова помощ можете да проверите степента на мазнини в коремната област и около талията. Тези мазнини са сред най-опасните в човешкото тяло и са показател за това дали сте в риск от различни заболявания.

Здравословно наддаване на тегло? Как?

Клиперът се използва лесно. Достатъчно е да защипете малко кожа от корема и да измерите нейната дебелина. Ако дебелината на измерената кожна гънка нараства, значи е време да включите диета в ежедневието си.

Време е за диета и ако обиколката на талията в сантиметри нарасне. Измерването на обиколката е още един добър начин да се ориентирате в това дали напълнявате или отслабвате.

Ако не разполагате с уред за измерване на мазнините в тялото, можете да използвате един от най-лесните методи – шивашкия метър. Той е по-точен показател за това дали покачвате теглото си или го намалявате. Сантиметрите не се влияят толкова от това какво сте яли, пили ли сте течности, задържали ли сте вода в тялото и други временни фактори, които могат да предизвикат покачване на теглото.

Каква е истинската връзка между наднорменото тегло и стреса?

Измервайте не само обиколката на талията, но и на бедрата, таза, врата. Те също са показателни за движението на теглото.

Коментирай
Здраве и красота