Здраве и красота

Причини да наддавате тегло по време на цикъл

Напълняването, за което си мислите, вероятно е факт

29.05.2019г. / 11 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако имате усещането, че напълнявате по време на менструалния ви цикъл или непосредствено преди него, това може да се окаже не само лъжливо усещане, а действително наддаване. Теглото може да варира с до няколко килограма в този период, което е нежелан страничен ефект от менструацията ви, за който обаче има обяснение.

Редица физически и биологични промени настъпват в женското тяло преди и по време на менструалния цикъл, заради което организмът запазва калории в запас, дори складира мастна тъкан и течности.

Високи нива на прогестерон

Количеството прогестерон и естроген са най-високи непосредствено преди да ви дойде цикълът. Тези два женски хормона се секретират от яйчниците и играят съществена роля в плодовитостта. Повишаването на прогестерона е свързано със задръжката на телесно тегло, в някои случаи и с напълняването. Този хормон има и свойството да повишава апетита, заради което ви се яде нещо сладко или тестено в този период.

10 причини да имате спазми, но без цикъл

Ниски нива на серотонин

В момента, в който естрогенът и прогестеронът започнат да спадат, менструалното кървене започва. Тогава спада и нивото на серотонин в кръвта – хормонът на щастието. Не само, че се чувствате без настроение и като парцал, но и ви се ядат забранени неща. Дори да се придържате към здравословната си диета, в този период пак е възможно да качите килограми.

Задръжка на течности

Чувствате се подути като балон около цикъла си? Това не е заблуда. Тялото задържа течности преди и по време на менструацията, което се намесва и в апетита. Може да чувствате пръстите, краката, ръцете си, очите си подути и това най-вероятно не е само усещане, а факт. Рязката промяна в женските хормони предизвиква този дискомфорт.

Инсулинова резистентност

Ако имате неудържимо желание да изядете цяла шоколадова торта преди цикъл, прогестеронът ви е един от главните виновници за това. Той увеличава инсулиновата резистентност на клетките, дори да не страдате от подобен проблем през останалото време.

Прогестеронът пречи на правилното метаболизиране на захарите в кръвта, което кара глюкозата да престоява по-дълго в тялото ви. Високите нива на инсулин в организма пък предизвикват складирането на тези захари под формата на мастна тъкан.

Свързани статии

Нивата на магнезий спадат

В първия ден на цикъла нивата на важния минерал магнезий спадат рязко. Магнезият регулира обмена на течности в организма, затова може да настъпи лека форма на дехидратация и увеличено усещане за глад. Ниските нива на магнезий правят желанията за десерти и сладкиши още по-неустоими.

5 причини да правите секс по време на цикъл

По-малко движение

Наддаването на тегло може да се дължи и на ограниченото движение в този период. Колебаещите се хормони по време на цикъла могат да предизвикат умора, подуване, спазми в малкия таз и корема. Заради тях повечето жени нямат никакво желание да правят упражнения или да се движат, а предпочитат да лежат. Това предразполага към трупане на килограми.

Коментирай