Здраве и красота

Как да се храните по-малко, но да не чувствате глад?

Няколко полезни съвета за здравословно хранене и отслабване без гладуване

06.03.2022г. / 18 27ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Храната е удоволствие. Тя е повече от това просто да се заситим. Чрез храната можем да си доставим огромно наслаждение, което обаче понякога ни коства не само стройната фигура, но и здравето. Прекаляването с изкушенията има своите негативни ефекти и всички сме запознати с тях.

5 причини да не сте гладни сутрин

Когато се опитвате да се контролирате, да спазвате диета и да свалите излишни килограми, се налага да регулирате порциите и да намалите обема на храненето. Нерядко се налага и да се откажете от някои любими храни и лакомства. Но спазването на здравословен хранителен режим не означава задължително да гладувате. Гладуването е противопоказно, дори може да бъде опасно. То не е решение на проблема с наднорменото тегло, защото забавя метаболизма, а може да се намеси и в здравословните процеси в организма и да предизвика объркване.

Как да се храните така, че хем да консумирате по-малко и да намалите порциите, хем да не гладувате?

Пийте повече вода

Водата запълва голяма част от стомаха и помага за удължаване на усещането за ситост. Освен това не позволява да погълнете твърде много храна, защото ще ви помогне да се почувствате сити по-бързо.

Яжте бавно

Колкото по-бавно се храните, толкова по-сити ще се чувствате. На мозъка му е нужно време, за да получи сигналите, изпратени от стомаха, че сте се нахранили. Така ще се предпазите от преяждане.

Здравословни състояния, които са причина за постоянен глад

Хранете се съзнателно

Когато се храните, правейки нещо друго междувременно, рискувате да изядете повече от необходимото. Несъзнателното хранене крие риск от преяждане.

Бъдете мили към себе си

Придържайте се към позитивно отношение към самите себе си. Не си казвайте лоши думи, не се определяйте като неуспешни и си давайте кураж, възнаграждавайте се за всяко постижение. Ако се отнасяте негативно към себе си, рискът да посягате към нездравословна храна за възнаграждение е по-голям.

Премахнете лакомствата от полезрението си

Ако досега сте зареждали шкафовете си с лакомства за моментите, в които ви се дояде нещо сладко, спрете с този навик. Не дръжте изкушения в полезрението си и в дома си. Нека те да са част от храненето ви само от време на време.

7 причини да сте винаги гладни

Приготвяйте сами храната си

Ако приготвяте сами храната си и я носите със себе си, ще ограничите приема на калории. Когато си приготвяте ястията ще сте сигурни какво точно има в тях и ще можете да контролирате съдържанието на мазнини и въглехидрати, от които идват и повечето излишни калории.

Свързани статии

Добавете повече протеини

Колкото повече протеини консумирате, толкова по-малко глад ще изпитвате. Лесни начини да добавите протеин е не само да наблягате на месото, ако не желаете това. Протеини се съдържат в бобовите култури, зърнените храни, яйцата, млечните продукти, рибата.

Сменете съдовете с по-малки

7 неща, които се случват в тялото, когато си легнете гладни

Когато се храните в по-малки съдове, няма да оставате с усещането, че не сте се нахранили. Чинията ви ще е пълна. Като се храните бавно, това ще допълни усещането за ситост.

Заменете нездравословните лакомства със здравословни

Още един начин да не се чувствате лишени от любимите си лакомства е като ги приготвяте с алтернативни продукти и по възможност без добавена захар. Така ще си похапвате любимите лакомства, но без да рискувате да правите компромиси с фигурата и здравето си.

Коментирай