Здраве и красота

Сок от червено цвекло – какво се случва, ако го пиете всеки ден?

Какви са ползите и какви са рисковете от консумацията му

01.03.2022г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Прясно изцедените сокове са полезен избор, който много хора правят всеки ден. Зеленчуковите сокове са сред най-здравословните средства за детокс на тялото, за презареждане с изобилие от витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Сокът от червено цвекло е един такъв прекрасен пример за това как можете да заредите организма си с множество полезни микронутриенти само в една чаша. Червеното цвекло и сокът от него могат да подобрят цялостното здраве, според healthline.com.

Защо е полезно да пиете сок от моркови всеки ден?

Редовно трениращите и фитнес маниаците оценяват сока от червено цвекло, защото той може да подобри издръжливостта и да повиши енергията в тялото и мускулите. Според проучване от 2017 година, публикувано в Nutrients и цитирано от healthdigest.com, спортистите, които редовно пиели сок от червено цвекло, имали значително подобрение в издръжливостта.

Сокът от червено цвекло може да подобри състоянието на сърдечносъдовата система благодарение на високото ниво на естествени нитрати в състава си. Сокът от червено цвекло може да допринесе за подобряване на стойностите на кръвното налягане, да стимулира кръвообращението и да спомогне за контрола на холестерола, което се отразява благотворно на сърдечносъдовата функция.

В сока от червено цвекло се съдържа азотен оксид, който има свойството да разширява кръвоносните съдове, което намалява кръвното налягане и съпротивлението върху стените на съдовете. Това свойство на сока от цвекло може да има сериозни положителни ефекти върху работата на сърдечносъдовата система, според WebMD.

4 полезни сока за вашата диета

Един от смущаващите странични ефекти от редовната консумация на сок от червено цвекло е, че урината и изпражненията могат да се оцветят в червено. Този страничен ефект е безвреден, въпреки че може да е стряскащ на пръв поглед, според Medical News Today.

Важно е да се отбележи, че страдащите от камъни в бъбреците или други бъбречни заболявания не трябва да пият големи количества сок от червено цвекло, защото той може да е предизвикателство за бъбреците, тъй като се филтрира в тях. Сокът от цвекло е богат на минерали, което може да увеличи риска от поява на камъни в бъбреците, според healthline.com.

Сок за силни кости и повече енергия

Друг потенциален риск от пиенето на сок от червено цвекло е повишаването на кръвната захар. Червеното цвекло е с висок гликемичен индекс. Това го прави потенциално рискова храна за диабетици и страдащи от метаболитни затруднения в обработката на въглехидрати. Той съдържа естествени захари, които могат да повишат нивата на глюкоза и инсулин в кръвта, особено ако се консумира под формата на сок, лишен от голяма част от фибрите в цвеклото.

Коментирай
Свободно време