Здраве и красота

5 признака на дефицит на мазнини в диетата

Не всички мазнини са враг на здравето и стройната фигура

07.03.2022г. / 07 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мазнините имат лоша репутация. Те заедно с въглехидратите са най-избягваните макронутриенти. Мазнините обаче са важни и имат своите специфични функции в организма. За да отслабнете или да се предпазите от напълняване трябва да ги консумирате в малки количества, а не да ги изключвате напълно. Елиминирането на мазнините от храненето може да има негативен ефект върху здравето.

Колко мазнини е здравословно да се ядат на ден?

Тялото ни се нуждае от мазнини, за да функционира правилно. Те участват в редица биологични процеси и функции, пише healthline.com. Липсата на достатъчно мазнини може да доведе до смущения и затруднения в изпълнението на някои функции в организма. Това от своя страна може да предизвика поява на здравословни проблеми.

Защо организмът има нужда от мазнини в храненето?

Организмът се нуждае от мазнини, за да изпълнява някои жизненоважни функции. Ето някои от тях:

1. Мазнините спомагат за усвояването на някои витамини. Витамините, които се разтварят в мазнини са А, Е, К, D. Без наличието на мазнини в диетата тези витамини не могат да се абсорбират от организма и да се използват по предназначение.

Какво точно е висцеларната мазнина и защо натрупването ѝ е опасно

2. Подпомагат растежа и деленето на клетките. Мазнините осигуряват структурни елементи за мембраните на клетките. Те заедно с протеините подпомагат процесите на делене и регенериране на клетките. Отговорни са за растежа на клетките. Омега-3 мастните киселини участват в деленето и растежа на клетките на нервната система, мозъка, сърдечносъдовата система, очите, кожата.

3. Помагат за заздравяването на раните. Тъй като мазнините са част от процеса на регенериране и делене на клетките това означава, че без тяхно участие процесите на заздравяване и зарастване на раните също се затрудняват.

4. Производство и пренос на хормони. Мазнините участват в процесите на синтез и пренос на хормони. В тяхно отсъствие тези процеси се затрудняват, от което могат да произтекат редица хормонални дисбаланси.

5. Теса източник на енергия. Мазнините осигуряват големи нива на енергия. Ако се консумират в разумни граници, така че да не надвишават препоръчителния дневен прием, мазнините осигуряват около 9-10% от енергийните нива в организма.

Храни, които са най-богати на полезни мазнини (галерия)

Кои са признаците на дефицит на мазнини в храненето?

Проблеми с храносмилателната функция

Хората, които поддържат балансирана диета, без да изключват цели групи хранителни вещества от нея, рядко страдат от храносмилателни проблеми. Но ако сте ограничили драстично или сте премахнали мазнините от диетата си има вероятност да страдате от възпаления на червата, запек, фибрози по лигавиците на гастро-интестиналния тракт, панкреатична недостатъчност заради невъзможност да се абсорбират някои витамини и вещества, нужни за синтеза на ензими от панкреаса.

Дефицит на витамини

Витамините се делят на водно- и мастноразтворими. Мастноразтворимите са А, Е, К и D. Без наличието на полезни мазнини в диетата тяхното усвояване е невъзможно или силно затруднено. При дълготраен дефицит на мазнини в диетата невъзможността тези витамини да се абсорбират може да доведе до безплодие, подути венци, възпаления, нощна слепота, лесно образуване на синини, суха и слаба коса, косопад, депресия, разклатени и падащи зъби, мускулни болки, кръвни съсиреци, дерматити и други.

3 основни грешки с мазнините, които може би правите

Бавно зарастване на раните

Тъй като мазнините участват в синтеза, деленето и регенерацията на клетките, отсъствието им от храната може да затрудни този процес. Най-разпознаваем сред признаците за това е трудното зарастване на раните. В зарастването на раните участват и витамините А и D. Тъй като тяхното усвояване е блокирано заради дефицит на мазнини, това допълнително усложнява процесите на регенерация на клетките.

Свързани статии

Косопад

Мазнините в диетата насърчават растежа на косата. Те участват в образуването на фоликулите и израстването на косъма. Мазнините са важни и за текстурата и състоянието на косъма. Ако не консумирате полезни мазнини за дълъг период от време, това ще повлияе на нормалните цикли на растеж на всички косми в тялото. В допълнение ще се появи и витаминен дефицит на ценни витамини, от които косата се нуждае, за да е здрава.

Знаци, че на тялото ви му липсват мазнини

Често боледуване

Строгото ограничаване на мазнините в диетата може да доведе до слабост в имунната система и податливост на чести боледувания. Клетките на имунната система се нуждаят от мазнини, за да се делят и активират правилно. Есенциалните мастни киселини са важни и за растежа на имунните клетки. Когато те отсъстват от храненето, процесите на имунната система могат да се нарушат.

Коментирай