Здраве и красота

Какво точно е висцеларната мазнина и защо натрупването й е опасно

Обиколката на талията е от значение

14.02.2022г. / 14 29ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мазнините в тялото са необходимост. Те имат своята функция. Важно е да не допускаме мастната тъкан да се разраства и да се натрупва прекалено много, защото от това зависят редица здравословни състояния и заболявания. Затлъстяването е основен проблем в съвременното общество по цял свят. Намаляването на натрупаните мазнини е от съществено значение за подобряването на здравословното състояние и намаляването на риска от много заболявания.

Изненадващи начини за редукция на коремните мазнини

Мазнините в тялото са различни видове. Разделят се условно на 5 вида. Според WebMD мазнините се делят на кафяви, бели, подкожни, висцеларни и коремни. Всеки вид от тези мазнини има две основни задачи – да съхранява енергия и да отделя метаболитно активни хормони.

Кафявата мазнина има за цел да стопли тялото. Тя е по-разпространена при слаби хора и деца, пише healthdigest.com.

Бялата мазнина има за задача да съхранява енергия и да отделя хормони. Когато е в излишни количества, хормоните от нея могат сериозно да засегнат ендокринния баланс в тялото.

Подкожната мазнина се намира непосредствено под кожата. Ако човек е с нормално тегло, тази мастна тъкан се наблюдава предимно по дупето и бедрата. При наднормено тегло количеството подкожна мазнина се натрупва и по други части на тялото.

5 промени, които помагат за премахване на коремните мазнини

Висцеларната мазнина се намира около органите в коремната кухина.

Коремната мазнина се намира около талията, както в предната ѝ част, така и в задната. Тя е комбинация от висцеларна и подкожна мазнина.

Висцеларната мазнина действа като отделен ендокринен орган, който освобождава хормони. Тези хормони задействат механизми, влияещи върху производството на холестерол чрез добавяне на мастни киселини в кръвта, според Harvard Health Publishing, цитиран от healthdigest.com. Прекалено голямото количество висцеларна мазнина може да е голям проблем за здравето.

С какви здравословни проблеми се свързва излишното количество висцеларна мазнина?

Висцеларната мазнина е сред най-опасните за здравето видове мазнини в човешкото тяло. Натрупването ѝ може да създаде условия за развитие на инсулинова резистентност, метаболитен синдром, предиабет, диабет, сърдечносъдови заболявания, според healthline.com. Натрупаната висцеларна тъкан може да е в основата на високото кръвно налягане, инфаркти, инсулти, запушвания на централни кръвоносни съдове, някои видове рак, дори и болест на Алцхаймер.

Упражнения за изгаряне на коремни мазнини

Можете да измерите ориентировъчно степента на натрупана висцеларна мазнина, като премерите обиколката на талията. Въпреки че това не може да даде ясна представа колко висцеларна мазнина имате около вътрешните си органи, това все пак е ориентир за потенциалното ѝ количество.

Измерването става с шивашки метър. Според Medical News Today, обиколката на талията при жените не трябва да надхвърля 88 см. Над тази стойност рискът се счита за висок. При мъжете обиколката на талията не трябва да надвишава 100 см.

Друг метод, който се счита за по-достоверен и прецизен, е използването на клипер за измерване на подкожни мазнини. Нужно е да захванете малка част от кожата на корема, да я издърпате и да я измерите с клипера. Ако надхвърля 1 см или сантиметър и половина, значи имате излишна подкожна мазнина.

Защо мазнините са важни за нашето тяло

За да се справите с коремните и висцеларните мазнини е важно да възприемете промени в начина на живот и хранене. Движете се повече. Тренирайте редовно. Хранете се здравословно, като намалите приема на наситени мазнини, трансмазнини, хидрогенирани мазнини, захари.

Коментирай