Здраве и красота

Какво се случва, ако ядете горски плодове всеки ден?

За ползите от малките плодове в храненето

14.03.2022г. / 12 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Горските плодове са един от най-здравословните избори, които можете да направите. Всички плодове имат своите качества, но горските плодове са първенци по някои важни показатели, като ниска калорийност, високо съдържание на антиоксиданти и витамини, изобилие от фибри. Комбинацията от тези хранителни вещества е изключително важна за редица функции в тялото. Според verywellfit.com, ежедневната консумация на горски плодове може значително да намали риска от някои болести.

Какво се случва, ако ядете чесън всеки ден?

Сред най-популярните горски плодове са ягоди, боровинки, малини, касис, бъз, къпини. Всички те трябва да са част от всекидневната диета за повече здраве. Горските плодове имат противовъзпалителни качества, които са важни за превенцията на редица заболявания.

Какво ще се случи в тялото, ако ядете горски плодове всеки ден?

За здрав и добре функциониращ мозък

Мозъкът се нуждае от изобилие от хранителни вещества, за да работи добре. Антиоксидантите в горските плодове предпазват от възпаления в клетките на нервната система, като това намалява риска от някои невродегенеративни заболявания в бъдеще.

Какво се случва в тялото, ако ядете масло всеки ден?

Ще намалите теглото си

Горските плодове са бедни на калории и захари, което ги прави прекрасни за отслабване и спазване на всякакви диетични режими, включително нисковъглехидратни и кето. Те са с високо съдържание на фибри, което удължава усещането за ситост и предпазва от преяждане с излишни калории.

По-нисък риск от инфекции на пикочните пътища

Уринарните пътища са уязвими към бактерии, които се прикрепят към стените им и причиняват различни инфекции. Редовната консумация на горски плодове, в частност червени и черни боровинки, може да намали риска от такива инфекции. Боровинките и горските плодове въобще имат противовъзпалителни свойства, които противодействат на болестотворните бактерии и им пречат да създават колонии в пикочните пътища.

10 причини да консумирате зехтин всеки ден

За нормално кръвно налягане и холестерол

Антиоксидантите и фибрите в горските плодове имат свойството да подпомагат контрола на кръвното налягане. Благодарение на голямото количество фибри в тях се понижава и холестеролът, като това е косвен фактор за нормализиране и на кръвното налягане.

Противоракови свойства

Редовното похапване на горски плодове всеки ден може да намали риска от някои видове рак и други хронични заболявания. Тези свойства малките горски плодчета дължат на фитохимикалите и флавоноидите в състава си, които противодействат на образуването на злокачествени клетки.

Какво се случва в тялото, ако ядете овесени ядки всеки ден?

Намаляват риска от диабет

Горските плодове са подходящи в контрола и превенцията на диабета. Те са с ниско съдържание на плодови захари, което ги прави подходящи за спазване на нисковъглехидратен режим. Фибрите в тях допълнително удължават времето на усвояване на въглехидратите от храната, като това помага на кръвната захар да запази стабилни нива.

Коментирай
Свободно време