Здраве и красота

Какво се случва в тялото, ако ядете масло всеки ден?

Маслото – продукт с тъмна и светла страна

02.02.2022г. / 12 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Маслото е един чудесен млечен продукт, който участва от векове в кухнята на много народи. То е противоречив продукт, защото в зависимост от гледната точка може да се разглежда едновременно като полезен и като вреден, като тези определения зависят преди всичко от консумираните количества. Ето защо маслото може да влезе едновременно в списъците и с „добри“, и с „лоши“ храни.

Богата комбинация от масла, забавяща стареенето на кожата

Може би звучи невероятно как един продукт може да е едновременно полезен и вреден, но всичко зависи от консумираното количество, наистина. Някои експерти по хранене смятат, че маслото е в основата на редица отрицателни ефекти в метаболизма, като напълняване, влошен липиден профил, чернодробни заболявания. Но такава връзка може да се открие при прекомерна консумация на масло в големи количества.

Според WebMD, маслото има и невероятни ползи за здравето, защото е много богат източник на калций, витамин А, Е, D. Маслото е богато на наситени и ненаситени мазнини. Наситено е и на калории. Само в една супена лъжица масло се съдържат приблизително 102 калории. Маслото не съдържа фибри, въглехидрати, захари.

Какво се случва в тялото, ако всеки ден консумирате масло?

Мазнините не са враг на нашето тяло. Ако се консумират в излишък, това може да има отрицателни ефекти върху организма. Но умерената консумация на мазнини всъщност е много важна, защото мазнините отговарят за редица процеси в организма, преноса на вещества, витамини, хормони.

Негативните странични ефекти на кокосовото масло

Тялото се нуждае от здравословни мазнини, за да осигури енергия за мускулите. Мазнините са важни и за усвояването на витамините, най-вече мастноразтворимите витамини, които не могат да се абсорбират качествено от организма в отсъствието на мазнини.

Мазнините участват и в усвояването на минерали, които са особено важни за костите и съсирването на кръвта.

За да се радвате на тези положителни ефекти на маслото обаче, консумацията ви не трябва да надхвърля 10% от общия калориен прием за деня.

Когато консумирате масло, трябва да мислите за него като част от общата картина. Тоест, маслото съдържа наситени мазнини и вие ще ограничите количеството, което консумирате, но трябва да го съобразите и с останалите мазнини, които ядете. Те се срещат в месо, яйца, сирене, ядки, растителни масла, кисели и пресни млека. Ако намалите количеството масло, за да намалите общия прием на мазнини в диетата, не трябва да си позволявате повече от останалите съдържащи мазнини храни. Общият прием на мазнини трябва да бъде стриктно следен, за да не допускате отрицателните ефекти, които прекомерната консумация на мазнини може да има върху тялото.

5 невероятно полезни употреби на маслото от джинджифил

Маслото може да помогне в намаляването на телесните мазнини

Тъй като маслото съдържа и полезни мазнини, в умерени количества консумацията му може да допринесе за намаляване на мастната тъкан в тялото. Мастните киселини в маслото стимулират червата и черния дроб в изпълнението на техните функции, което води до освобождаване на енергия. Ако спазвате диета, бедна на захари и прости въглехидрати, но включите полезни мазнини, моно- и полиненаситени мастни киселини в диетата си, намиращи се и в маслото, това ще ви помогне да редуцирате мастната тъкан.

Тялото ви ще абсорбира витамини по-добре

Някои витамини, като витамин А, Е, К и D се абсорбират в компанията на мазнини в тялото. Това е така, защото са мастноразтворими. В този смисъл, диета бедна на мазнини, може да попречи на качественото усвояване на тези витамини.

Маслото може да помогне в превенцията на кариеси

Маслото е богато на витамин В12, който има мощно въздействие за оралното здраве. Той поддържа зъбите и венците в добро състояние, като това намалява риска от поява на кариес и възпаления на венците.

Как да използвате маслото гхи за красота

Може да намали риска от рак

Маслото е с високо съдържание на бета-каротин, който в организма се превръща във витамин А. Бета-каротинът е мощен антиоксидант, който се свързва с намален риск от поява на рак, според healthline.com.

За сияеща кожа

Маслото оказва благотворно влияние и върху кожата. То може да я накара да блести, да бъде по-еластична и здрава, благодарение на мастните киселини и витамин Е в състава му. Витамин А в маслото също е важен фактор за кожата. Една от формите на витамин А – ретинол, се съдържа в маслото и в други животински и млечни продукти, а ретинолът е много важен за кожата. Неслучайно е съставка в редица серуми, гелове, кремове и хидратанти заради антистареещия му ефект.

Чести грешки при готвенето с масло

Укрепва костите

Маслото е ценно и за костите. То е много богато на витамин К2, който служи като укрепващ елемент за костното вещество. Витамин К2 отговаря за по-качествената абсорбция на калций, така съществен за костите.

Коментирай