Здраве и красота

10 причини да консумирате зехтин всеки ден

Защо студено пресованият зехтин е толкова здравословен

21.02.2022г. / 13 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мазнините са част от храненето и готвенето. Трудно можете да приготвите ястие или прясна салата без да добавите течна мазнина. Знаем обаче, че маслата в големи количества не са особено полезни за здравето, а могат и да са част от причините за повишаване на теглото. Наред с множеството течни рафинирани мазнини, които не са най-здравословният избор, има и един полезен вариант, който е добре да употребявате всеки ден. Това е зехтинът.

10 алтернативни употреби на зехтина

Студено пресованият зехтин не е рафиниран, което означава, че не е фабрично лишен от всички полезни вещества, които съдържа. Според изследване от 2021 година, публикувано в Frontiers in Plant Science, цитирано от healthdigest.com, много от ползите за здравето, които зехтинът има, се дължат на олеиновата киселина в състава му. Тя е омега-9 мастна киселина, която представлява между 50 и 80% от неговия състав. Омега мастните киселини са моно- и полиненаситени мазнини, които имат здравословно влияние върху организма.

Ако включвате зехтина в ежедневното си хранене, тялото ви ще се радва на здравословните ползи, които тези омега мазнини имат. Преди всичко трябва да се има предвид, че количествата консумиран зехтин са от значение. Въпреки че е здравословна мазнина, той е много калоричен. В 100 мл зехтин се съдържат около 800 калории. Затова с консумираното количество трябва да се внимава, както с всяка друга иначе здравословна храна.

За какво помага една лъжица зехтин сутрин на гладно?

Кои са 10-те здравословни причини да консумирате зехтин всеки ден?

1. Изобилие от антиоксиданти.

Зехтинът е много полезен не само заради наличието на омега мастни киселини, но и заради високата концентрация на антиоксиданти в състава си. Антиоксидантите се борят с възпаленията в тъканите и оказват благоприятно въздействие върху сърдечносъдовата система, намалявайки риска от възникване на сърдечносъдови заболявания.

2. Намалява холестерола.

Контролът на лошия холестерол е от значение за здравето на сърдечносъдовата система. Ежедневната консумация на зехтин, изпълнен с антиоксиданти и омега мастни киселини може да допринесе в контрола на холестерола.

3. Контрол на кръвното налягане.

Зехтинът има редица ползи за сърдечносъдовата система, включително има свойството да допринася за нормализирането на кръвното налягане. Това показват данни от изследване от 2020 година, публикувано в изданието Nutrients, цитирано от healthdigest.com. Данните показват, че редовно консумиращите зехтин имат понижение на кръвното налягане с до 60 пункта.

Погрешни употреби на зехтина

4. Намалява възпаленията.

Зехтинът е много богат на антиоксиданти, които в комбинация с омега мастните киселини имат свойството да потискат възпаленията в клетките и тъканите. Хроничните възпаления са в основата на редица опасни заболявания. Редовната консумация на зехтин може да допринесе за намаляването на този риск.

Коментирай