Свободно време

5 неща, които е напълно нормално да правим, дори и другите да не мислят така

Да казвате „не“

14.03.2022г. / 12 36ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колко често ви се случва да направите нещо според вашите желания и нужди и да получите критичен коментар за това? Вероятно във всяко общество има някакви неписани правила, които всяко следващо поколение знае, че трябва да следва. Има градивни, но има и такива, които ни карат да поставяме в клетка личността си и щастието си.

Не бихме постъпили различно или не бихме казали, че сме постъпили по определен начин, че сме взели някакво решение, защото някои от близките ни, познатите, съседите, с които не се поздравяваме, ще ни осъдят.

Вижте кое е напълно нормално да направите, дори и някой да се опитва да ви убеди в обратното.

Отделяте време само за себе си

Напълно нормално е да искате да си вземете няколко дни отпуск или да не си направите уговорки за почивните и празнични дни, защото искате да гледате филми, да четете книга, да спите до късно, да се погрижите за духа и тялото си чрез спа процедури и т. н. Според западни изследвания, прекарването на време със себе си ни помага да се опознаем по-добре и да можем да работим в посока на това, което не ни харесва и искаме да променим.

Как да различите енергийните вампири и как да се справите с тях

Правите любими неща сами, които обикновено се правят с други хора

Това може да се отнася до хапване на пица, шопинг обиколка, разходка в музей, спортна активност и т. н. Някои биха казали, че това е твърде жалко и биха си помислили, че не можете да си намерите компания. Но всъщност това е луксът да управлявате времето си, според това, което е най-приятно за вас. Това е проява на независимост, която поставя вашите интереси на преден план, без да се налага да ги обсъждате с друг.

5 признака, че проблемът ви с обвързването ви държи все още необвързани

Да се дистанцирате от токсичните членове на семейството

Когато с времето комуникацията с роднини се влошава, трудно е да се постигне компромис и липсва уважение и обич, отдалечаването от тях е последна и необходима стъпка, когато искаме да сме щастливи. Ще срещнете хора, които ще ви подкрепят в това решение, ще има и такива, които ще са осъдителни.

Най-важните в този случай сте вие, вашето психично здраве и емоционален баланс, а не чуждото мнение. Има хора, които никога няма да се променят, а щастието ни не бива да е жертва на това да поддържаме с тях взаимоотношения, защото някой от обществото смята така.

8 неща, които да не казвате на хората в живота си

Да си лягате „твърде рано“ или да се събуждате „твърде късно“

Вероятно всеки им а поне един приятел, който би му казал на шега, че е мързелив, защото обича да спи до късно или че вече е в пенсионна възраст, ако понякога решава да си легне по-рано от обичайното. Всеки има своя ритъм и рутина. Някои хора имат по-натоварени дни и седмици за разлика от други и не дължат обяснение на никого за избора си на това колко да спят и кога да си лягат.

Свързани статии

Да казвате „не“

Още нещо, което е съвсем нормално, но разбира се не би се понравило на всеки. Да кажем „не“ е начин да запазим личните си граници. Помислете само, ако постоянно сте в услуга на другите, ако присъствате на мероприятия, на които не желаете да бъдете, ако премълчавате това, което не ви допада в определени взаимоотношения, дали няма да загубите своята същност. Да, отказът ви няма да се приеме добре, може да се опитат да ви вменят чувство на вина, но отказвайки по любезен начин, вие показвате, че трудно може да сте машина за манипулации.

По материали от brightside.me

Коментирай