Кой плод помага за поддържане на костите здрави и силни?

Добавете го към менюто си

23.03.2022г. / 12 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Начинът на хранене играе съществена роля в това не само как изглеждаме, но и как се чувстваме, какво е здравословното ни състояние. Много хора водят активен начин на живот. Както за тях, така и за всички останали, за да избегнат ненужни наранявания, така и потенциални заболявания, е важно да поддържат костите си здрави и силни. А с напредването на възрастта това става все по-трудно.

Страхотни ползи от сушените сини сливи

Според Johns Hopkins Medicine, с напредването на възрастта започваме да губим повече костна плътност, а това увеличава риска от остеопороза. Остеопорозата може да доведе до фрактури при падания с напредване на възрастта, да влоши генерално начина ни на живот.

Хубавото е, че учените отбелязват, че има начин да се забави загубата на костна маса, ако се предприемат определени превантивни стъпки. Това разбира се включва консумирането на храна, която спомага да поддържаме костите си по-здрави и силни.

Свързани статии

Пример за такава храна са сушени (без добавена захар) или свежи сини сливи. Сините сливи са чудесен източник на калий, магнезий, витамин К и полифеноли, за които е доказано, че поддържат здравето на костите чрез увеличаване на костната минерална плътност и намаляване на костната загуба.

Не бива да забравяме, че плодовете са богати и на фибри и естествен сорбитол, което пък благоприятства изхождането. Учените споделят, че ако искаме да подобрим състоянието на костите си, е добре по-често да включваме в менюто си сини сливи.

Коментирай