Здраве и красота

Признаци, че сте прекалили с ретинола

Кожни реакции, показващи предозиране

02.04.2022г. / 05 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ретинолът е вид ретиноид, който е производна форма на витамин А. Използва се в продуктите за грижа за кожата предимно против стареене. Има свойството да стимулира обновлението на клетките, да стимулира деленето им, като изглажда бръчките и фините линии, заличава белези, потиска възпалението при акне.

Как да използвате ретинол против бръчки

Ретинолът е антиоксидант, който се счита за един от най-ефективните начини за борба с преждевременното стареене на кожата. Когато попадне върху кожата, ретинолът се трансформира в активната си форма, ретиноева киселина, което му помага да навлезе в клетките на кожата и да повлияе върху тяхното поведение, според healthdigest.com.

Ретинолът има свойството да стимулира клетъчния метаболизъм, насърчавайки синтеза на колаген, така важен за запазване на младостта на кожата. Ретинолът има положителен ефект върху структурата и текстурата на кожата, като изравнява тена и прави кожата видимо по-гладка и мека.

Предимствата на ретинола са наистина много. Той е ключова съставка в много козметични продукти в грижа за кожата и против стареене. Има изразен антиейдж ефект, който в допълнение намалява щетите от слънцето, пигментните петна, свива разширените пори, според byrdie.com. Ретинолът прави това, като кара клетките на кожата да се преобръщат, изсветлявайки цялостния тен на кожата.

Козметични съставки, които да не използвате едновременно

Според проучване от 2017 година, публикувано в Dermatology and Therapy, цитирано от healthdigest.com, ретинолът има и мощни противовъзпалителни свойства, които потискат акнето и други възпалителни процеси в кожата.

Но за да се възползвате от всички тези положителни ефекти от ретинола, трябва да го дозирате правилно.

Ако прекалите с ретинола е много възможно да се появят някои странични ефекти. Най-честите сред тях са дразнене, сухота, лющене на кожата, парене, зачервяване, дискомфорт, усещане за опъване.

Зачервяванията и лющенето най-често се появяват около устните, под носа и около очите, според клиника Майо. Възможно е да се появи и дерматит, ако раздразнението е по-голямо. Страничните ефекти се случват, когато се предозира с ретинол или се използва твърде висока концентрация, която не е съобразена с вашата кожа. Ако забележите признаци на раздразнение заради ретинол, намалете концентрацията му или преустановете прилагането, докато не се консултирате с дерматолог.

Какво трябва да знаете за ретинола

Има някои неща, които можете да направите, за да успокоите раздразнението по кожата вследствие употреба на ретинол. Преди всичко използвайте нежни и щадящи почистващи средства, които не дразнят и не пресушават допълнително кожата. Хидратирайте и овлажнявайте в дълбочина след всяко измиване, за да не се създава допълнително усещане за сухота и опъване.

Можете да използвате колоиден овес или мед, които ще овлажнят кожата и ще я успокоят. Те действат като натурални хидратанти и имат противовъзпалителен ефект, като стимулират по-бързото възстановяване на кожата.

Коментирай