Здраве и красота

Какво трябва да знаете за ретинола

Може да предизвика дразнене

22.11.2016г. / 13 48ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички сме чували за него, но дори и не подозираме, че присъства в малки количества в ежедневната козметика, която ползваме. Ретинолът – химическата форма на витамин А е сочен за един от най-ефективните антистареещи продукти, който насърчава регенерацията на клетките чрез ексфолиация. Често бива предписван като част от лечението на пациенти страдащи от акне. Но какво още трябва да знаете за него?

Той намалява порите

Въпреки че няма как съвсем да свие порите, ретинолът нанесен върху кожата може да ги направи по-малко видими. Мъртвите кожни клетки, които се натрупват около порите ги правят да изглеждат още по-големи, отколкото са в действителност.

Ролята на ретинола е да спомогне за елиминирането им, като позволява на порите да дишат и да се почистват по-лесно от ежедневните замърсявания.

Може да предизвика дразнене

Когато се прилага върху кожата, ретинолът стимулира ретиноидните рецептори в клетките ѝ. В резултат може да почувствате сърбеж, кожата започва да се лющи. По този начин кожата ви претърпява период на приспособяване през първите няколко седмици.

За да осигурите плавен преход, нанасяйте ретинол само през нощта, а през останалото време я подхранвайте с овлажняващ крем.

Снимка: istock

Нанасяйте умерено

Когато нанасяме крем върху лицето си, трябва да внимаваме с количеството. Това важи и за прилагането на ретинола. Специалистите съветват да се използва малко количество, колкото грахово зърно за цялото лице. По този начин ще намалите и дразненето по кожата.

Използвайте слънцезащитна козметика

Освен че ретинолът предизвиква лющене и сърбеж, той може да направи кожата по-податлива на слънчево изгаряне и образуване на пигментни петна. Затова, ако не следвате препоръки на специалист, въздържайте се да ползвате по-агресивни кремове с ретинол през пролетните и летни месеци. През останалото време е препоръчително да го нанасяте вечер, а денем задължително ползвайте слънцезащитна козметика.

Свързани статии

Внимавайте с концентрацията

В различните козметични продукти ретинолът се среща в различни концентрации. Ако кремът ви не е предписан от дерматолог, започнете с по-малки концентрации, вместо да прилагате по-агресивен продукт. Започнете с терапия със съдържание на 0.01% ретинол. Агресивната формула невинаги се оказва подходяща грижа и с малко дози от по-лек крем, може да постигнете желаните резултати.

Коментирай