Хормоните са незаменими за функциите на тялото. От тях зависят редица процеси – управлението на стреса, метаболизма, мускулната сила, качеството на съня, емоциите, настроението, храносмилането и още много други. Тези малки свързващи и активиращи агенти в нашите тела изминават дълъг път от синтеза си до комуникацията с органи и системи. Те влизат в сложни взаимодействия, за да осигурят нормален баланс в протичането на всички функции в организма, според Medical News Today. 

4 начина да стимулирате хормоните на щастието

Едно от най-важните неща за тялото и за доброто здраве е поддържането на максимален баланс в хормоните. Ако изпитвате някакъв хормонален дисбаланс, могат да се появят редица физически и психически симптоми, които на пръв поглед да изглеждат необясними – промени в теглото, умора, промени в настроението, болки в ставите и мускулите, стомашно-чревни проблеми, промени в кожата, според healthline.com. Ако бъде засегнато емоционалното или психическото ви здраве, хормоналният дисбаланс може да доведе до тревожност и депресия. 

Как да поддържате баланса на хормоните в тялото си?

Започвайте деня си с фибри 

Фибрите са много важни за червата, за имунната система, за поддържане на здравословни граници на кръвната захар и холестерола. Но те играят съществена роля и в поддържането на хормоналния баланс в организма. За да сте здрави е добре да включвате между 30 и 40 грама фибри на ден. Още по-добре е, ако стартирате деня си с фибри. Така ще стабилизирате кръвната захар през целия ден, а това ще се отрази благотворно и на хормоналния баланс. Според mindbodygreen.com, голяма порция плодове и зеленчуци на закуска е чудесен начин да стимулирате хормоналния баланс.

5 случая, в които хормоните владеят настроението ни

Още по темата

Намалете кофеина 

Кафето е киселинна напитка, която повишава възпаленията в тялото. За да поддържате хормоналния баланс в организма, ограничете кофеина. Той е стимулант, който създава условия за повишени нива на стреса, кръвна захар (ако пиете кафето си подсладено), предизвиква повишена възбудимост на нервната система, влияе негативно на съня. Всички тези предпоставки оказват отрицателно влияние върху хормоналния баланс. 

Кои хормони определят вашия тип фигура?

Медитация 

Една много добра практика за балансиране на хормоните е медитацията, особено преди сън. Медитацията включва техники на дишане и успокояващи, релаксиращи практики, които влияят изключително положително на хормоните чрез балансиране на гнева, стреса, травматичните преживявания в ежедневието. Всички тези негативни емоции и събития влияят много силно на процесите във всяка клетка и могат да нарушат крехкия хормонален баланс. Можете да избегнете това, като практикувате медитация сутрин и вечер за повече хармония на духа и тялото.