Според дългогодишно проучване, проведено от учени от Харвардския университет, хората, с които се обграждаме, оказват голямо влияние върху нашите нива на щастие. Разбира се при всеки човек има различни фактори, които допринасят за това той да се чувства добре, да е усмихнат и да може по-лесно да се справя с тревожността и ситуациите на стрес.

Има неща, които може би работят при всеки от нас. Така например за медитацията, играта с домашен любимец, прегръдките и целувките с любим човек, правенето на любов, е доказано, че помагат за синтеза на единия от хормоните на щастието – окситоцин.

Вижте как още може да подобрите вашите нива на щастливи хормони.

Редовна спортна активност

Упражненията не само ни поддържат здрави и в красив външен вид, но също така намаляват риска от някои заболявания или спомагат за подобряване на някои състояния. Те спомагат за стимулиране синтеза на различни хормони, включително:

Хормони на растежа, които са от решаващо значение за възстановяване и растеж.

Тестостерон, който помага за „съживяване“ на тялото и подпомага растежа на мускулите.

Инсулин и хормони на щитовидната жлеза, които помагат за регулиране на нивата на кръвната захар и подпомагат метаболизма.

Храни, които развалят настроението (галерия)

Редовната физическа активност ни помага да намалим нивата на стреса, но допринася и за синтеза на хормони, свързани със щастието, като:

Допамин – той е отговорен за това да се чувстваме добре. Когато успеем да постигнем оптималното тегло за нашата възраст, ръст и т. н., да изградим здравословен начин на хранене, този хормон се произвежда в по-големи количества.

Серотонин – отново ни кара да се чувстваме добре и може да помогне за намаляване на симптомите на депресия.

Ендорфини – те са пряко свързани с щастието и се смята, че могат да помогнат за намаляване на физическата болка, поради своите химични свойства, подобни на морфина.

Храни, с които да преборите стреса всеки ден (галерия)

Консумация на храни с високо съдържание на триптофан

Триптофанът е основна аминокиселина, която организмът не е в състояние да синтезира сам. Хубавото е, че можем да си го набавим, консумирайки мляко, масло, яйчени жълтъци, месо, риба, пуешко, фъстъци, бадеми, фурми, банани, извара и други храни с високо съдържание на протеини.

Тялото е в състояние да използва триптофана, за да подпомогне производството на серотонин. Освен това е известно, че си взаимодейства с фолиевата киселина и желязото, за да подпомогне организма в производството на червени кръвни клетки.

5 етерични масла при депресия

Отдаване на занимания, които ни карат да се усмихваме

Още един начин да помогнете на мозъка да синтезира хормони на щастието е да посещавате нови и вълнуващи места, да се разхождате из природата, сами или в приятна компания. Помислете също за масаж, добра идея е и да посещавате места, в които може да творите, да създавате свои картини, да рисувате върху различни предмети като вази, чаши, купи и след това да си ги закупите и да си останат за вас.

Още по темата

Ако обичате театъра, киното, концертите, те също ще ви помогнат да подобрите нивото на щастие.

Редовно излагане на пряка слънчева светлина

Слънчевите лъчи ни зареждат с добро настроение и в това няма спор. Но също така спомагат тялото ни да синтезира важният витамин D. Неговият дефицит се свързва с лошо настроение, депресия, проблеми с костите, спад на имунната система, напълняване и други. Хубаво е да обогатим менюто си и с храни, които съдържат витамин D, като гъби, риба и морски дарове, яйца и други. Витаминът косвено спомага за синтеза на серотонин.