Здраве и красота

Какво се случва в тялото, ако спрете да ядете преработени храни?

Полезни промени, които настъпват в организма

12.04.2022г. / 16 09ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Преработените храни в повечето случаи не се причисляват към графата полезни. В тях се съдържат много добавки и примеси с различни цели. Овкусители, оцветители, консерванти, добавени захари под различни форми, много сол, трансмазнини и хидрогенирани масла са само част от вредните за здравето съставки в преработените храни. Те са вкусни, хрупкави, лепкави, солени, сладки и всички ги обичаме, но те вредят на фигурата и здравето ни.

Факти за храната, които ще променят начина ви на хранене

Какво ще се случи, ако спрете да консумирате преработени храни?

Състоянието на кожата и косата може да се подобри

Ако се чудите откъде са се появили пъпките, които ви тормозят, съставките в преработените храни могат да са причината за проблемната ви кожа. Тези храни могат да влошат и състоянието на косата, да я направят суха, накъсана, да предизвикат косопад. Здравата коса се нуждае от истински и ценни хранителни вещества, витамини и минерали, които се доставят единствено от природните продукти. Ако спрете да консумирате преработени храни, кожата и косата ви може да се подобрят.

Може да отслабнете

Тъй като преработените храни съдържат много калории, в повечето случаи празни и идващи от наситените мазнини, трансмазнините и хидрогенираните мазнини, както и от добавените захари, те водят до трупане на мазнини. Тези храни не носят никаква енергия на тялото, а само празни калории. Изключването им от менюто ви намалява излишните калории и може да подпомогне отслабването.

9 от най-вредните храни за сърцето

По-добър сън

Ако през деня или преди лягане ядете преработени и готови храни, всякакви лакомства в различни форми – солени и сладки, това затормозява метаболизма и пречи на механизмите на съня. Ако започнете да се въздържате от тези продукти, сънят ви може да се подобри значително.

Червата ви може да се раздвижат

Редовните и по-бързи движения на червата осигуряват облекчаване на запека, добро усвояване на хранителните вещества, намаляване на подуването и газовете. Ако сте си похапвали бисквитки и вафлички редовно, те може да са били в основата на храносмилателните ви проблеми. Когато ги премахнете от храненето, състоянието на червата ви ще се подобри.

Топ 10 антистареещи храни за жени (галерия)

Коментирай
Свободно време