Здраве и красота

9 от най-вредните храни за сърцето

Избягвайте ги

27.07.2021г. / 18 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Избягването на вредните храни е също толкова важно, колкото и здравословното хранене с полезни храни. Цялостното здраве до голяма степен зависи от здравето на сърцето. Има някои храни, които имат силно негативно влияние върху работата на сърцето. Редовната им консумация може да повиши сърдечносъдовия риск и да предразположи към по-нататъшни сърдечносъдови проблеми. 

20 от най-полезните храни за здраво сърце

Кои са най-вредните храни за сърцето?

Преработени и сушени меса 

Преработените и сушените меса са любим деликатес, който обаче е вреден за сърцето. В тези изделия има много наситени мазнини, които повишават сърдечносъдовия риск. Редовната консумация на наситени мазнини повишава холестерола, което е предпоставка за трупане на плаки по съдовете и втвърдяването на стените им. 

Рафинирани зърнени храни 

Преработените храни са сред най-вредните за сърцето. Те причиняват резки скокове в кръвната захар и инсулина, като по този начин причиняват внезапен натиск върху много органи и системи, включително сърцето. Рафинираните зърнени и тестени храни са пречистени от голяма част от хранителните вещества, протеините, фибрите в тях. Редовната им консумация се свързва с повишен сърдечносъдов риск, според изследване от 2017 година, публикувано в International Journal of Clinical and Experimental Medicine. 

6 полезни практики за здраво сърце

Пържени храни 

Пържените храни са враг на сърцето. Те са изключително богати на трансмазнини, които значително допринасят за повишаването на сърдечносъдовия риск. Те са един от основните фактори за високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет тип 2, затлъстяване. 

Газирани и подсладени напитки 

Газираните напитки са с високо съдържание на захари, дори и подсладените с алтернативни на захарта подсладители. Те имат свойството да повишават триглицеридите в кръвта, което повишава холестерола, а оттам се отразява зле и на сърдечносъдовите функции. 

6 признака, че сърцето ви има нужда от преглед

Бонбони от всякакъв тип 

Захарните и шоколадови бонбони са чудесни за подобряване на настроението и утоляване на глада за сладко, но са вредни за сърцето. Всяка хапка допълнителна захар към общия прием за деня повишава риска от сърдечносъдови заболявания, инфаркти и инсулти. 

Алкохол 

Алкохолът е рисков за здравето на сърцето. Редовната му консумация има негативен ефект върху работата на сърцето и функциите на кръвоносните съдове. Редица сърдечносъдови заболявания се свързват с консумацията на алкохол, особено редовната. 

Полезни плодове за здравето на сърцето

Свързани статии

Консервирани храни

Консервираните храни съдържат много големи количества натрий. Прекомерната консумация на натрий повишава кръвното налягане, а това се отразява зле на работата на сърцето в дългосрочен план. 

Храни, съдържащи трансмазнини 

Трансмазнините повишават холестерола и се отлагат в кръвоносните съдове, пречейки на сърцето да работи нормално. Трансмазнини се съдържат в повечето готови и пакетирани храни, особено такива от тесто, преработено месо, готови сладкиши и десерти, полуготови пици, замразени теста, пържени храни. 

Физически активности, които укрепват сърцето

Готови сосове 

Готовите сосове са удобни за употреба, защото предлагат бърз начин да подправите ястията и салатите си. Но в тях се съдържат редица съставки, вредни за сърцето – голямо количество сол, трансмазнини, захар, фруктоза, царевичен сироп и други. Всички те са вредни за сърцето и не само. Могат да влошат метаболитното здраве, да бъдат предпоставка за затлъстяване, високо кръвно налягане, висок холестерол. 

Коментирай
Здраве и красота