Здраве и красота

Полезни и вредни храни при болно гърло

Кои храни облекчават възпаленото гърло и кои го влошават

04.05.2022г. / 06 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Раздразненото, възпалено и червено гърло е проблем, който всички много добре познават. Болното гърло създава проблеми при преглъщане и може да е истинско предизвикателство, когато се храните. Но и храната, която консумирате, има значение при болното гърло. Някои храни имат успокояващ ефект, докато други го дразнят и възпаляват още повече.

Джинджифилово мляко при настинки и болно гърло

Кои храни са вредни и кои полезни при болно гърло?

Полезно: пилешка супа

Пилешката супа е едно от най-подходящите ястия, когато сте болни или настинали. Тя успокоява раздразненото и зачервено гърло, а в допълнение укрепва и имунната система. В пилешката супа се съдържат ценни хранителни вещества, които дават сили на организма да се бори с инфекциите. Пилешката супа може да помогне да облекчите симптомите на запушен нос, болно гърло, да улесни дишането. Тя има лек противовъзпалителен ефект и овлажнява гърлото при преглъщане.

Нездравословно: алкохол

Алкохолът трябва да се избягва, когато имате болно гърло, настинали сте или имате вирусна инфекция. Той блокира механизмите на имунната система, намалява съпротивителните сили на организма и забавя процесите на оздравяване.

Полезно: бъркани яйца

Бърканите яйца са храна, която може да помогне да облекчите болното гърло, а и със сигурност няма да го раздразни допълнително. Бърканите яйца са меки, с нежна текстура, което ги прави лесни за преглъщане. Освен това са богати на протеини и витамини, които не само облекчават болката, а и стимулират оздравяването, според healthline.com.

3 рецепти за гаргара при болно гърло

Избягвайте: кисели краставички

Киселите краставички са ободряващи и с приятен вкус, но в тях обикновено има доста сол. Тя може да раздразни възпаленото и зачервено гърло. Затова не е добра идея да ги хапвате, докато сте болни. Иначе те са богати на пробиотични бактерии, ценни за имунната система. Ако гърлото спре да ви боли така силно и дискомфортът при преглъщане отмине, можете да хапнете от любимите си хрупкави кисели краставички.

Здравословно: мед

Медът е една от най-здравословните храни при настинки и вирусни инфекции. Той има силни противовъзпалителни свойства, стимулира оздравяването и облекчава симптомите на болно и зачервено гърло, запушен нос, потиска секретите.

Избягвайте: бисквити

Бисквитите са сухи и могат да раздразнят допълнително болното гърло. Те могат и да раздразнят стомаха ви, който може да бъде засегнат лесно при вирусни инфекции. Ако преглътнете недобре сдъвкани парчета бисквити, техните твърди ръбове може да раздразнят зачервеното гърло и да го направят още по-болезнено.

Домашни лекове при кашлица и болно гърло

Здравословно: чесън

Чесънът е доказал своите противовъзпалителни и антибактериални свойства през вековете. Той е истинска суперхрана, богата на ценни хранителни вещества. Може да допринесе в облекчаването на симптомите при настинка и грип, като възпалено гърло, запушен нос, кашлица, стомашни неразположения. Суровият чесън може да намали болката в гърлото, благодарение на антисептичните си свойства.

Нездравословно: прекалено много кафе

Не е задължително да изключвате кафето напълно, когато имате възпалено гърло, но е добре да го ограничите до минимум, защото кофеинът има потенциално негативни ефекти за имунната система. Той може да раздразни допълнително гърлото, като стимулира образуването на слуз при консумация. Освен това кафето увеличава киселинността в тялото, което може да влоши болката.

Изпитан лек при болно гърло и възпалени сливици

Здравословно: гъби

Гъбите съдържат бета-глюкани. Тези съединения имат мощен противовъзпалителен ефект, стимулират имунната система и намаляват симптомите при вирусни инфекции, възпалено гърло, хрема, дихателни затруднения.

Коментирай