Здраве и красота

3 домашни средства за облекчаване на слънчево изгаряне

Намаляват паренето, топлината, зачервяването и болката в кожата

17.05.2022г. / 11 24ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Топлите слънчеви дни наближават, а заедно с тях се повишава и рискът от слънчево изгаряне. Човек може да изгори не само на плажа. Достатъчно е да се разхождате в топъл слънчев ден без слънцезащитен крем или просто да си седите на пейка в парка, за да изгорите сериозно. Най-добрата превенция е употребата на слънцезащитни средства. Но ако не сте използвали крем против изгаряне, вероятно ще се сблъскате с неприятните последици на слънчевото изгаряне – зачервена и болезнена кожа, сърбеж, парене, подуване, образуване на мехури.

За да облекчите кожата след слънчево изгаряне, можете да използвате някои домашни средства, които имат охлаждащ ефект, потушават симптомите на парене и болка, и стимулират регенерацията на клетките.

10 неща, които да направите веднага след като сте изгорели

След като вече изгарянето е настъпило, можете да използвате даровете на природата, за да го облекчите. В природните продукти се срещат естествени охлаждащи съставки, антиоксидантни съединения и регенериращи елементи, които могат да помогнат на кожата да се справи с увреждането по-бързо.

Овесена каша

Овесените ядки са не само вкусни и полезни за здравето при консумация, но са ефективно средство за облекчаване на наранената от слънчево изгаряне кожа. Те я успокояват, стимулират регенерацията на клетките, облекчават раздразнението, зачервяването и паренето. А най-хубавото е, че не съдържат химически вещества, каквито се срещат в много козметични продукти за прилагане след излагане на слънце.

Как се променя тялото ни само след едно изгаряне?

Сварете овесените ядки според указанието на опаковката. Добре е да добавите малко повече вода, за да стане консистенцията по-мека, гладка и нежна. Оставете овесената каша да изстине напълно. Нанесете обилно върху засегнатата кожа, като внимавате да не втривате, а леко да разнасяте без натиск и въртеливи движения. Оставете овесената каша върху кожата до получаване на усещане за облекчение колкото е нужно. Изплакнете с хладка към студена вода. Нанасяйте кашата толкова пъти, колкото е необходимо.

Черен чай

Черният чай е наситен с антиоксиданти, които имат противовъзпалителен и облекчаващ раздразнението ефект. Те стимулират регенерацията на кожата и подпомагат оздравителните процеси след слънчево изгаряне.

Накиснете няколко пакетчета черен чай в хладка вода, за да позволите на танините да се отделят. Когато водата потъмнее (ще отнеме повече време за разлика от горещата вода), торбичките с чай са готови за употреба.

Как да облекчим изгаряния и зачервявания по натурален път?

Поставете изстиналите торбички върху засегнатата кожа, докато са още влажни. Оставете да подействат около 20 минути. Не разтривайте и не търкайте кожата с торбичките. Просто ги оставете да действат. Повторете процедурата колкото е нужно, докато усетите облекчение.

Черният чай може да помогне за облекчаване на усещането за топлина, болка, парене и сърбеж по кожата.

Алое вера

Растението алое вера съдържа естествен гел в сърцевината на листата си, който има превъзходни свойства за кожата. Гелът от алое вера има успокояващ ефект, охлажда и хидратира кожата в дълбочина.

Какво да не правим при слънчево изгаряне

Достатъчно е да размажете малко гел от алое върху засегнатото от слънцето място, да оставите да попие и да изсъхне добре. Не е необходимо да отмивате. Гелът от алое е подходящ не само при слънчеви изгаряния, но и при суха кожа, която се нуждае от по-дълбоко хидратиране. Има противовъзпалителен, овлажняващ и регенериращ ефект.

Коментирай