Здраве и красота

Как тренировките за крака влияят на здравето на сърцето?

Защо тренировките с тежести и силовите упражнения са важни за сърдечносъдовата система

13.05.2022г. / 05 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Упражненията за крака или така нареченият „ден за крака“ са много важни за извайването на фигурата, за изгарянето на повече калории, а и за цялостното укрепване на тялото и заздравяване на костната структура. Ползите от силовите тренировки, упражненията за съпротивление и вдигането на тежести обаче имат и още една наистина впечатляваща полза за здравето. Това е подобряването на сърдечносъдовата система.

Как вдигането на тежести помага в отслабването при жените?

Въпреки че сме свикнали да свързваме кардиотренировките с ползите им за сърдечносъдовото здраве, силовите тренировки и упражненията с тежести имат завидни положителни ефекти върху сърцето и кръвоносната система.

Според проучване от 2019 година, публикувано в списание Medicine and Science in Sports and Exercise, цитирано от healthdigest.com, тренировките за съпротивление поддържат цялостната функция на сърдечносъдовата система и намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и инциденти.

Според клиника Кливланд, аеробните тренировки, като плуване, тичане, каране на колело, бързо или умерено ходене, подобряват значително работата на сърцето и стимулират функциите на кръвоносните съдове. Но това съвсем не означава, че фокусът трябва да пада само върху кардиото. Здравето на сърцето зависи до голяма степен и от силовите тренировки, дори от по-леките.

Ползи от тренировките с тежести на глезените

Едни от най-честите причинители на сърдечносъдови заболявания са натрупванията на мазнини и отлагания в кръвоносните съдове, перикардната и епикардната зона на сърдечния мускул, според Journal of the American Heart Association. Когато тези мазнини започнат да се натрупват в артериите се създава предпоставка за високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания, инфаркти и инсулти.

Силовите тренировки могат да допринесат и за контрола на теглото, което е от изключително значение за сърдечносъдовото здраве. Ако е налице наднормено тегло или затлъстяване, сърдечносъдовият риск се повишава значително.

Свързани статии

Колко силови тренировки са нужни?

Според клиника Майо, за хора, които не са спортисти и бодибилдъри, а просто тренират за здраве, два до три пъти силови тренировки на седмица е напълно достатъчно, за да се подобри здравето на сърцето и да се укрепят кръвоносните съдове. Умерените тренировки подпомагат понижаването на холестерола, контролират триглицеридите в кръвта, балансират стойностите на кръвната захар.

Ползи за здравето от вдигането на тежести без обувки

Целта на силовите тренировки е да изморите мускулите на краката, което едновременно укрепва мускулите, костите, кръвоносните съдове и сърцето, като принуждава тялото да възстанови микроувреждането в мускулите след натоварването. Това в крайна сметка прави мускулите (заедно със сърцето) по-здрави, силни и устойчиви, според Medical News Today.

Коментирай