Здраве и красота

Употреба на домашна паста за зъби – опасно или не?

Как да си направим полезна домашна паста за зъби

14.05.2022г. / 06 56ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Употребата на домашни средства за красота и здраве е популярен начин за избягване на химикалите, влагани в различни продукти. Алтернативните средства с природни съставки са чудесни в това да се погрижите за кожата си, да намалите подпухналостта на очите, да почистите дома си, да подхраните тялото си. „Направи си сам“ е широкообхватен начин да създадете домашни козметични, измиващи и почистващи средства, с които да се радвате на повече здраве от природата.

Но във всички случаи ли домашно приготвените средства са безопасни и едновременно с това ефективни?

Употребата на домашна паста за зъби е популярен метод за измиване на зъбите без притеснение от вложените във фабричните пасти потенциално рискови за здравето съставки. Флуоридът е една от тях. Заради него много хора предпочитат да приготвят сами пастата си за зъби, за да са сигурни какво съдържа тя.

Паста за зъби с флуорид или без флуорид – коя да използвате?

В интернет обаче се срещат много рецепти за домашна паста за зъби, като не всички от тях са еднакво безопасни, според healthline.com. В някои от тях се срещат вещества с потенциално рисков характер, като ябълков оцет и водороден прекис (перхидрол), които предлагат привидни ползи за зъбите, но без доказана безопасност.

Оцетът е полезен природен продукт с безспорни качества, но ако се прилага постоянно върху зъбите в комбинация с търкане с четка за зъби, оцетната киселина в него може да повлияе негативно на зъбния емайл. Водородният прекис се предлага в интернет като средство за избелване на зъбите. Затова и се включва в различни рецепти за домашна паста за зъби. Той обаче може да има потенциално опасно влияние върху зъбите, като отслабва емайла и ги прави податливи на кариеси, на напукване на емайла и лесно разваляне.

Естествени алтернативи на пастата за зъби

Според Американската стоматологична асоциация, липсата на флуорид също не се счита за безопасна. Доктор Хамид Мирсепаси, зъболекар от Тексас, обяснява пред healthline.com, че флуоридът може да помогне за укрепване на емайла на зъбите и да намали риска от поява на кариес. Той подчертава, че някои природни и естествени съставки могат да са опасни за зъбите, въпреки че са с натурален произход.

Кои рецепти за домашна паста за зъби са безопасни?

Никой от методите за домашно приготвяне на паста за зъби не са одобрени от органите за контрол. Въпреки това healthline.com одобрява някои от предлаганите в мрежата рецепти за домашна паста за зъби.

Домашна паста за зъби с кокосово масло и мента

Една от рецептите е проста и предлага да смесите 1 чаена лъжичка сода за хляб с малко количество вода, колкото да се получи паста. С помощта на четката за зъби втрийте пастата в зъбите. Сложете толкова вода, колкото да получите желаната от вас текстура. Содата за хляб се счита за безопасна, според проучване от 2017 година, публикувано в The Journal of American Dental Association. Все пак някои зъболекари не я препоръчват за ежедневна употреба, защото има абразивен ефект и може да навреди на емайла. Все пак содата има и позитивни качества. Тя има антибактериален ефект и може да подобри дъха.

Кокосовото масло е друго популярно и безопасно средство за почистване на зъбите. Кокосовото масло има антимикробен характер, хидратира венците и може да потисне възпалението в тях заради полезните мазнини и антиоксиданти в състава си. Можете да размазвате кокосово масло в устата си или да жабурите втечнено кокосово масло в продължение на 15 минути всеки ден.

Натурални избелващи пасти за зъби

Можете и да си направите домашна паста за зъби с кокосово масло, като смесите 4 супени лъжици сода, 1 супена лъжица ксилитол на прах (подсладител) в купа. Разтопете 4 супени лъжици кокосово масло и 1 капка етерично масло от мента. Добавете ги към другите съставки в купата. Разбъркайте много добре. Излейте в стъклен съд с капак, за да го съхранявате. При всяко измиване гребвайте по малко от получената паста и втривайте в зъбите с четка.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати