Здраве и красота

Паста за зъби с флуорид или без флуорид - коя да използвате?

Кога да предпочетете този минерал и кога да го избягвате

03.05.2022г. / 05 09ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Миенето на зъбите е изключително важно за устната хигиена. То е незаменима част в поддържането на добро орално здраве. Пастата за зъби е от голямо значение, защото съставките в нея могат да повишат защитата от кариес и да допринесат за изграждането и заздравяването на емайла на зъбите.

Поставянето на паста за зъби върху ноктите помага ли за бърз растеж?

Флуоридът е минерал, който се влага в пастите за зъби. Той се среща в естествената среда, тъй като е натурален, природен минерал, намиращ се в почвата, водата, въздуха. Питейната вода също съдържа флуорид. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, флуоридът е необходим елемент за предотвратяването на растеж на бактерии и микроорганизми във водата. Той е ефективен и в превенцията на бактериален растеж и в устната кухина.

Флуоридът има още едно предимство. Той допринася за изграждането и възстановяването на емайла на зъбите. Емайлът представлява външната твърда обвивка на зъбите, която не позволява съприкосновението на дентина с храната, киселините в устата и слюнката. Емайлът обаче е уязвим, въпреки че е изключително твърд. Той е съставен от минерали, които се повлияват негативно при консумация на захари, тестени изделия и други видове въглехидрати, повишаващи киселинността в тялото и устната кухина.

Флуоридът има свойството да реминерализира нарушения емайл. Освен това потиска растежа на бактериите в устата, които се размножават по-усилено в киселинна среда. Използването на паста за зъби с флуорид може да намали риска от кариес и загуба на емайл, като осигурява по-силна бариера между външното влияние на киселините и тъканите на зъбите, според Medical News Today, цитиран от healthdigest.com.

10 нестандартни употреби на пастата за зъби

Флуоридът обаче е „противоречив“ минерал, тъй като може да се приеме и като потенциално опасен. Това важи преди всичко за малки деца и при употреба в прекалено големи количества. Според shape.com, децата са уязвими от състоянието, наречено зъбна флуороза, при което се наблюдава обезцветяване на зъбите. Петната, които се появяват, изглеждат полупрозрачни или бели. Могат да засегнат части от зъба или цялата му повърхност.

Тези петна обаче не застрашават здравето на зъбите или организма, според стоматолога доктор Виктория Вейцман, цитирана от shape.com. Опасно е поглъщането на големи количества флуорид. Ако се преглътне съвсем малко паста за зъби, това не би оказало някакъв ефект върху зъбите или организма.

Свързани статии

При поглъщане на големи количества паста за зъби могат да се появят симптоми на диария, болки в корема, повръщане, слюноотделяне. И тъй като децата са най-податливи на поглъщане на паста за зъби и са податливи още на отравяне с флуорид, препоръчително е да избягвате пасти за зъби с неговото съдържание при малки деца.

Домашна паста за зъби с кокосово масло и мента

* Винаги се консултирайте с лекар преди избора на паста за зъби, особено ако се касае за деца.

Според проучване от 2019 година, публикувано в списание Environmental Health и цитирано от healthdigest.com, високите нива на флуорид могат да доведат до проблеми с паметта, когнитивни проблеми и проблеми в развитието, както и смущения във функциите на щитовидната жлеза. Ако откриете, че паста без флуорид е по-подходящият вариант за вас, изберете нея.

Коментирай