Здраве и красота

Масло от кедрово дърво помага при пърхот

Нежна грижа за скалпа

13.05.2022г. / 16 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пърхотът е проблем, който вероятно засяга почти всеки човек в даден момент. Ако някога сте забелязали бели люспи по раменете си, не сте сами. Пърхотът е една от водещите причини за сърбящ и лющещ се скалп. Засяга повече от половината хора по света, според healthline.com. Този кожен проблем в повечето случаи е безобиден и не е опасен за здравето, но може да причини дискомфорт заради сърбежа и раздразнението, а е и смущаващ, защото често е и доста забележим.

Как да използвате сода при пърхот и срещу косопад

Пърхотът е свързан в много случаи със себорейния дерматит, който може да засегне и други зони от тялото – деколтето, гърдите, врата, шията, зоната зад ушите. Има много причини да се появи пърхот. Сред водещите фактори за появата му са стрес, свръхчувствителност и активност на мастните жлези, недостатъчно добро изплакване на шампоана, употреба на неподходящ за кожата ви шампоан, прекомерно разресване на косата, гъбична инфекция, според healthdigest.com.

За щастие има един много добър начин да се преборите с пърхота или поне да го потиснете. Това е употребата на масло от кедрово дърво. То е натурален продукт с прекрасни свойства, допринасящи за успокояването на раздразнената кожа и балансирането ѝ.

Натурални методи за лечение на пърхот

Активните съставки в маслото от кедрово дърво имат мощни антисептични, противовъзпалителни и противогъбични свойства. Това го прави подходящо и в борбата с акнето и косопада. Маслото от кедрово дърво има свойството да балансира мастната секреция, да успокоява възпалението и да намалява раздразнението в кожата, което го прави ефективно и при пърхот.

Един чудесен начин да използвате кедрово масло против пърхот е да го смесите с малко кокосово масло или масло от жожоба. С тази смес масажирайте скалпа в продължение на няколко минути. Оставете да подейства за още поне 20 минути и измийте. Съотношението не е строго дефинирано. Важно е да използвате базово масло (кокосово или от жожоба), тъй като кедровото масло е наситено и концентрирано. Самостоятелното му нанасяне върху кожата може да предизвика реакции. Разтопете 3 супени лъжици кокосово масло и към него прибавете 4-5 капки кедрово масло. С тази смес масажирайте скалпа.

Чести грешки при лечението на пърхот

Можете и да добавяте няколко капки етерично масло от кедрово дърво и към шампоана или балсама си. Втривайте в корените няколко минути. Оставете да подейства за още 3 минути и измийте.

Коментирай