Здраве и красота

Как да използвате сода при пърхот и срещу косопад

Полезните свойства на содата върху косата и скалпа

30.01.2021г. / 11 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пърхотът е един от най-често срещаните проблеми с косата и по-точно със скалпа. Той може да се появи по много различни причини и да предизвика сърбеж, лющене, парене по кожата, дори косопад, което да забави естествения ход на растежа на косата.

Възможните причини за поява на пърхот са сух или мазен скалп, употреба на неподходящи измиващи продукти, чувствителен скалп, бактериални и гъбични инфекции, кожни заболявания.

Содата за хляб е едно уникално средство за борба с пърхота, което е евтино и което се намира в кухненския шкаф на всяко домакинство. Содата може да помогне да се справите с пърхота и да стимулирате растежа на косата.

5 неподозирани причини за поява на пърхот

Содата има многобройни ползи в красотата и здравето. Тя може да ви помогне да върнете красотата на косата си чрез нормализиране нивата на pH в кожата на скалпа. Содата е алкално (основно) вещество, което балансира киселинността на кожата и тялото. Това може да спомогне за предотвратяване на лющенето и сърбежа, причинени от пърхота.

Как да използвате сода срещу пърхот и за стимулиране на растежа?

Директно върху кожата

Нанесете директно върху кожата. Втрийте 1-2 лъжички сода в скалпа, като нежно масажирате с пръстите си, така че содата да достигне до кожата на главата. Изплакнете с вода.

Чести грешки при лечението на пърхот

Като спрей

Разтворете сода в бутилка с вода. Разклатете и изчакайте да се разтвори. Пръскайте от разтвора в корените, за да успокои кожата, да намали сърбежа и лющенето.

Зехтин и сода

Разтворете 2 чаени лъжици сода във вода. Внимателно разбъркайте и направете паста. Ако косата е много суха, добавете жълтък към сместа и разбийте добре. Добавете и 2-3 супени лъжици зехтин. Масажирайте с тази маска в продължение на 5 минути. Оставете да действа за 20 минути и измийте.

Натурални методи за лечение на пърхот

Свързани статии

Лимон и сода

Изстискайте сока от един лимон. Разтворете в него 1 супена лъжица сода. Разбъркайте. Нанесете пастата в корените на косата. Масажирайте за около 8 минути. Оставете да подейства малко, но не прекалявайте, защото лимонът може да подразни кожата, ако стои върху нея твърде дълго. Изплакнете. Измийте с мек шампоан и нанесете балсам.

Ябълков оцет и сода

Разтворете 1 супена лъжица в ябълков оцет така, че да се получи паста. Действайте на око. Разбъркайте сместа. Масажирайте нежно скалпа с нея за 2-3 минути. След това изплакнете добре. Нанесете балсам. Не е нужно да използвате шампоан.

Как да се преборим с честите появи на пърхот?

Коментирай