Здраве и красота

Натурални методи за лечение на пърхот

Успокояват скалпа и правят косата жизнена

11.04.2018г. / 07 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пърхотът е ужасен проблем, който освен неприятен е и много труден за овладяване. Най-често се причинява от сух скалп или състояние на кожата, наречено себореен дерматит.

Пърхот може да се появи и от екзема, псориазис, повишен растеж на гъбички по кожата, козметика, измиващи продукти.

6 етерични масла, които лекуват пърхот

Кои са най-ефикасните естествени методи за лечение на пърхот?

Аспирин

Аспиринът съдържа салицилова киселина като активна съставка, която е и част от състава на много шампоани против пърхот. Просто стривайте няколко аспирина на прах и ги добавяйте към шампоана си. Добре е шампоанът да действа няколко минути преди да го изплакнете.

Масло от чаено дърво

Мощта на маслото от чаено дърво е доказана през вековете. То е част от народната медицина на много източни народи. Добавяйте няколко капки към шампоана си и нанасяйте за няколко минути, подобно на аспирина.

Сода за хляб

Содата за хляб има свойството да успокоява сърбежа и да намалява лющенето на скалпа. Направете си гъста паста със сода за хляб. Втривайте я в мокра коса, след това измивайте с мек шампоан против пърхот.

Ябълков оцет

Оцетът е много ефикасно средство против пърхот. Той облекчава симптомите му, намалява лющенето и сърбежа и най-важното – балансира pH-то на скалпа. Смесете ¼ чаша оцет с ¼ чаша вода. Излейте сместа в спрей бутилка. Нанасяйте на мокра, измита коса. Завийте с кърпа и изчакайте да подейства 15 минути. След това изплакнете без шампоан.

Вода за уста

Измийте косата си с шампоан, след това изплакнете не с вода, а с вода за уста. Тя има противогъбични свойства и съставки, които успокояват пърхота.

Домашни лекове срещу сух и раздразнен скалп

Кокосово масло

Кокосовото масло е вълшебно за кожата. Богато е на омега-3 и 6 мастни киселини, които дълбоко хидратират и успокояват раздразнената кожа. Мажете скалпа с разтопено кокосово масло. Оставяйте го да действа около час. След това измивайте косата стандартно с шампоан.

Лимон

Изстискайте малко лимонов сок. Масажирайте скалпа с него в продължение на няколко минути. Правете това на измита коса, за да може след изплакването елементи от лимоновия сок да останат върху скалпа.

Алое 

Магическият гел от алое вера успокоява пърхота, хидратира скалпа, намалява лющенето, сърбежа и като бонус прави косата жизнена и лъскава. Можете да втривате натурален гел от алое директно върху скалпа. Важно е да действа около 30-40 минути. След това измивайте с шампоан.

Чесън

Активните съставки на чесъна убиват бактериите и гъбичките. Втривайте пресован чесън в кожата на главата. Ако се абстрахирате от силната миризма и успеете да го изтърпите на главата си поне за 30 минути, бързо ще се отървете от пърхота.

Коментирай