Здраве и красота

Витамини и минерали, от които зъбите се нуждаят, за да са здрави

Кои микроелементи участват в изграждането на емайла

23.05.2022г. / 16 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Витамините и минералите са основни микроелементи, които участват във всички процеси в тялото. Разнообразието им е необходимо, за да се осигури достатъчен ресурс за здравословния синтез, растеж и делене на всяка клетка в организма. Както всяка тъкан, така и зъбите, се нуждаят от витамини и минерали, за да бъдат здрави, бели и да бъдат предпазени от кариес и разрушаване на емайла.

5 начина да избелите зъбите с природни методи

Диета, богата на витамини и минерали, може да подпомогне укрепването на зъбния емайл. Всички витамини и минерали са от значение за здравето на зъбите, но някои се открояват със специално влияние върху здравината и изграждането на зъбния емайл.

Кои са основните витамини и минерали за здрави зъби?

Калций

Калцият е известен с това, че е сред най-важните минерали за здрави зъби, тъй като подпомага укрепването на емайла. Този минерал е част от градивния състав на зъбите, което го прави незаменим в грижата за устната кухина, а и за костите. Най-богатите източници на калий са млечните продукти, листните зеленчуци, бадемите, бобовите.

Витамин D

Витамин D е много важен за зъбите, тъй като без неговото участие усвояването на калция е силно затруднено. Витамин D допринася за минералната плътност на зъбите, за изграждането на емайла, за пренасянето и усвояването на калция към зъбната и костната тъкан. Най-добрият източник на витамин D е слънчевата светлина, защото организмът го синтезира с нейна помощ. Но той се среща и в някои храни, като морски дарове, водорасли, яйца, риба, тъмнозелени листни зеленчуци, сирена, гъби, цитруси.

Заболявания, за които зъбите могат да подскажат

Витамин С

Витамин С е много важен за имунната система, както е известно, но той е ценен и за зъбите. Витамин С играе съществена роля за растежа, възстановяването и поддържането на зъбите и костите. Храните с високо съдържание на витамин С са цитрусови плодове, киви, червени чушки, картофи.

Фосфор

Фосфорът е много важен за зъбите минерал, защото подпомага защитата на емайла от влиянието на киселините и захарите, които консумираме. Той укрепва емайла и допринася за намаляване на риска от кариес. Богати на фосфор храни са домашните птици, яйцата, рибата, месото.

Витамин А

Знаем, че витамин А е важен за кожата, косата, ноктите, правилното делене на клетките и тяхната нормална регенерация. Но той играе незаменима роля и в изграждането и укрепването на зъбния емайл. Той съдържа кератин, който е вид протеин, участващ в процеса на изграждане и заздравяване на емайла. Витамин А се среща в пъпеша, картофите, сладките картофи, тиквата, тиквеното семе, морковите.

10 начина да предпазите зъбите си от петна

Витамин К

Витамин К е мастноразтворим витамин, който има важна роля в укрепването на зъбите и костите. Той участва като свързващ елемент между тъканите и калция. Този процес има значение за растежа и заздравяването на костното вещество, като същевременно и подобрява костната плътност, в това число тази на зъбите.

Коментирай