Здраве и красота

Кои са най-добрите витамини за кожата през лятото

И кой е важният протеин, без който тя не може

08.06.2022г. / 13 34ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Харесваме лятото и слънчевия загар! Но мислейки за това как да се забавляваме, не бива да забравяме за здравето и красотата на кожата ни. Вижте кои са едни от най-добрите витамини протеини за нея през летните дни. 

Витамини от групата В

Много витамини от група В показват положителен ефект върху кожата, смятат западни специалисти. За витамин В е известно, че подобрява способността на кожата да се регенерира и подпомага образуването на серамиди, които част от структурата на епидермиса и за важна част от кожната бариера. По този начин нашата кожа е защитена и остава добре хидратирана. Хидратацията на кожата е от съществено значение за нейната красота и здраве. 

Също така се смята, че витамин B намалява видимостта на размера на порите и дори може да намали бръчките, както и зачервяването на кожата през летните месеци. 

5 плода за освежена и стегната кожа на лицето

Витамин Е

Витамин Е е мощен антиоксидант и една от най-добрите витамини за кожата през цялата година. За него е известно, че спомага за предпазването на кожата от увреждането на вредните слънчеви лъчи. Ето защо и влиза в състава в редица козметични грижи за слънцезащита и не само. Витамин Е помага и за облекчаване на някои кожни възпаления, а през летните месеци помага на кожата да се възстанови по-бързо след слънчево изгаряне. 

Колаген

Един от най-известните и добри протеини в грижа за кожата, който също като изброените витамини може да си набавим чрез консумацията на храни, прием на добавки и прилагането на козметика, обогатена с него. 

Колагенът придава на кожата повече структура и еластичност, а също така има положителен ефект върху косата и ноктите. Той е един от най-важните структурни протеини за косата, ноктите, съединителната тъкан. През летните месеци, колагенът се смята, че помага за възстановяване на увредените кожни клетки, особено след слънчево изгаряне. 

Защо не трябва да дъвчете хапчетата преди да ги преглътнете 

Свързани статии

Витамин С

Също като витамин Е, това е още един невероятен за кожата антиоксидант, спомагат за синтеза на колаген в кожата. Според някои западни източници, приемът на витамина под формата на хранителна добавка може да повиши ефективността на слънцезащитните продукти, нанесени върху кожата. Витамин С можем да намерим в редица серуми, кремове, маски за лице, козметика за тяло. 

Витамин А

Този витамин играе важна роля в изграждането на структурата на кожата, спомага за регенерацията на клетките, като подобрява нейния вид. Подобно на витамин Е, витамин А е мастноразтворимо съединение и един от най-важните витамини за здравето и красотата на кожата през лятото, влизащо в състава на редица козметични грижи. Тук може да видите кои храни са богати на него. 

Коментирай