Здраве и красота

Етерични масла за здрави черва и против запек

Натурални масла подхранват полезните бактерии и улесняват изхождането

26.05.2022г. / 13 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Редовното изхождане е един от важните показатели за добрата и правилна работа на червата. Ако имате смущения в изхождането, това може да означава, че микробиомът в червата ви страда или има някакъв дисбаланс. В червата живеят милиарди бактерии, някои от които полезни, други не толкова. Ако нездравословните бактерии се разраснат и размножат, това може да доведе до възпалителни заболявания на червата. Сред най-често срещаните симптоми на влошена чревна функция са подуването, дискомфортът, газовете, запекът, диарията, усещането за тежест в корема, болки и спазми, според everydayhealth.com. 

Зеленчуци, които помагат при запек

Етеричните масла могат да помогнат за облекчаване на някои състояния, свързани с червата, да стимулират движенията им, да подхранят полезните бактерии и да улеснят изхожданията. Някои етерични масла имат изразено полезно въздействие върху чревната флора, като потискат възпаленията, подхранват, стимулират движенията на чревната мускулатура, съответно подобряват прочистването от токсини. 

Според mindbodygreen.com, един от най-честите проблеми, свързани с функциите на червата, е затрудненото изхождане. Запекът е проблем, който засяга много хора. Причините могат да са много. Бедна на фибри храна, недостатъчно количество течности, дисбаланс в чревните бактерии са само част от възможните причини да се появи запек. 

Според mindbodygreen.com, най-добрите етерични масла при запек и нередовно изхождане, са маслото от джинджифил, мента и копър. Това са естествени натурални масла, които успокояват възпаленията в червата, подхранват ги и стимулират функциите им. Маслото от лимон, лайка и розмарин също имат положително влияние върху червата и пробиотичните бактерии в тях. 

Ефикасни начини за използване на зехтин при запек

Важно е при избора на етерични масла да следите внимателно етикетите. На тях изрично трябва да е упоменато, че са подходящи за вътрешен прием. Не всички етерични масла са подходящи за поглъщане. 

Преди да предприемете прием на етерични масла, консултирайте се с лекар!

Свързани статии

Не е задължително да приемате етерични масла, ако изпитвате притеснения. Те могат да се прилагат много успешно и външно. В повечето случаи е важно да ги смесите с базово масло, защото са концентрирани и могат да предизвикат реакция върху кожата. 

Нанесете етеричното масло върху кожата на корема и масажирайте с леки кръгови движения по часовниковата стрелка в продължение на 10 минути. Вдишването на етеричните масла допринася за ефекта им. Ароматите им също имат терапевтичен ефект. 

Как нередовното изхождане вреди на здравето

Gastroenterology Research and Practice, цитиран от healthdigest.com препоръчва прием на пробиотици при нередовно изхождане. 

* Статията е информативна. Консултирайте се с лекар, ако страдате от проблеми с червата. 

Коментирай