Здраве и красота

Ефикасни начини за използване на зехтин при запек

Комбинации с други храни, които облекчават констипацията

30.11.2018г. / 07 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зехтинът е доказало се през вековете средство, облекчаващо множество състояния, включително едно от най-неприятните и неудобни в ежедневието – запека.

Констипацията е често срещан проблем на стомашно-чревния тракт, при който се наблюдава мъчително бавно движение на червата. Може да доведе до усещане за подуване, газове, дискомфорт, сякаш сте погълнали камъни.

Как да се избавите от констипацията?

Използването на зехтин в различни комбинации с други храни има доказан ефект при запек. Полезно е и при бременни жени, при които запекът е чест проблем, а прием на пургативи не е препоръчителен.

Зехтин в комбинация с кои храни е полезен при запек?

Зехтин с лимонов сок

Смесете 1 супена лъжица зехтин с 6-7 капки пресен лимонов сок. Така ще направите зехтина по-ароматен. Лимоновият сок има допълнителни здравословни предимства, тъй като лимонената киселина ускорява движението на червата.

Зехтин с плодове и зеленчуци

Маслиновото масло се съчетава идеално с някои плодове и зеленчуци. Тези комбинации доставят фибри, полезни мазнини и мастни киселини на червата, правейки техните движения по-бързи, а извеждането на токсините по-качествено. Добавяйте малко зехтин към зеленчукови и плодови салати за най-добри резултати.

6 билки, които облекчават запека

Зехтин с кисело мляко

Смесете 1 супена лъжица зехтин с 1 чаша кисело мляко. Зехтинът подсилва действието на полезните бактерии в киселото мляко, благоприятства отделянето на храносмилателни ензими и стимулира движението на червата. Ако добавите и малко плодове с високо съдържание на фибри към млякото със зехтина, няма да сгрешите. Такива са например горските плодове.

Чист зехтин

Можете да пиете и чист зехтин, стига това да не ви е твърде неприятно. Той е директно решение на запека. Действа бързо и безотказно. Ако вкусът и усещането за мазнина не ви понася, опитайте някоя от гореспоменатите комбинации. Иначе 1 супена лъжица зехтин сутрин и вечер на гладно ще ви помогне да провокирате червата си.

Коментирай