Здраве и красота

Как правилно да ексфолирате скалпа в зависимост от типа кожа?

Ексфолирането стимулира растежа и подобрява здравето на косата и кожата на главата

27.05.2022г. / 05 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ексфолирането на кожата е важна стъпка от цялостната грижа, защото стимулира обновлението на клетките и премахва натрупванията по кожата, които влошават нейното състояние. Чрез редовно ексфолиране се премахват мъртвите клетки, разбиват се отпадните продукти и замърсяванията, които се слепват по кожата и запушват порите ѝ. Но като говорим за ексфолиране вероятно не се сещаме, че и скалпът се нуждае от такава грижа. 

Ексфолирането на скалпа е ключът към красивата коса

Кожата на главата страда от не по-малко замърсявания, натрупване на масла и мъртви клетки, отколкото останалите зони по тялото. Ексфолирането на скалпа има множество ползи за здравето и състоянието на кожата и косата. Чрез редовно ексфолиране се стимулира растежа на косата, подобрява се състоянието на скалпа. То е процес, при който се „разхлабват“ връзките между натрупаните мъртви клетки, себум, изпотяване, замърсявания от външната среда, остатъци от недобре измити продукти за коса. 

Ползите от ексфолирането на скалпа за много. То може да допринесе за превенцията на косопад, да стимулира бързия растеж, да намали пърхота и сърбежа, да насърчи цялостната добра визия на косата. 

Ексфолирането на скалпа трябва да е съобразено с типа кожа, който имате. В зависимост от това дали кожата ви е нормална, суха или мазна има различни подходи в ексфолирането. 

Защо е важно да ексфолирате скалпа за здрава и силна коса?

Ексфолирането на скалпа не трябва да се прави прекалено често, за да се избегнат раздразнения и нараняване на кожата. Препоръчително е да се прави между един и два пъти на седмица, отново в зависимост от типа кожа. 

Как правилно да ексфолирате скалпа?

Нормална кожа 

Ако скалпът ви не е склонен да се омазнява често, тоест издържате без да измиете косата си 2-3 дни, тогава кожата ви вероятно е нормална. Ако не я усещате суха и опъната, не я миете веднъж или два пъти в седмицата, това също потвърждава, че имате нормална кожа. 

В такива случаи можете да използвате физически и химически ексфолианти. Физическите ексфолианти представляват четки за масажиране на скалпа под душа или скрабове с абразивни частици, които физически отстраняват наслагванията по кожата. Химическите ексфолианти са продукти в грижата за кожата на главата, които съдържат киселини, най-често алфа-хидрокси киселини или бета-хидрокси киселини. Тези киселини „разтварят“ натрупванията, мазнините и мъртвите клетки по скалпа, като правят отстраняването им по-дълбоко и прецизно, според дерматолога Лорета Киралдо, цитирана от shape.com. 

Ексфолиращи маски за лице

Физическите ексфолианти са добро средство за повърхностно отстраняване на замърсяванията и отлаганията, докато химическите служат за по-дълбоко ексфолиране и почистване. 

Мазна кожа

Мазната кожа се замърсява по-бързо и по-лесно. При нея натрупването на излишни масла, себум, пот, мъртви клетки и задържането на частици от околната среда е по-обилно. Ето защо ексфолирането може да се случва по-често и с по-силни продукти. Използването на химически ексфолианти с киселини преди нанасянето на шампоана е препоръчително. Киселините контролират секрецията на себум и намаляват отлаганията. Като допълнителна грижа могат да се включат и серуми за локално нанасяне няколко пъти седмично. 

Места, които ексфолираме рядко, а трябва да го правим често

Суха кожа 

Сухата кожа е по-лесно податлива на лющене и сърбеж. Тя се наранява лесно. Производството на себум при сухата кожа е намалено, което предполага употреба на физически ексфолианти вместо химически. Химическите могат да се окажат твърде агресивни за сухата кожа и да я раздразнят прекалено. Чрез физическите ексфолианти сухата кожа се третира по-повърхностно, като се отстраняват наслагванията без да се достига в дълбочина. При сухата кожа това не се налага, защото липсва изобилна секреция на себум, която да бъде предпоставка за задържане на прекомерен слой замърсявания.  

Коментирай