Здраве и красота

Защо е важно да ексфолирате скалпа за здрава и силна коса?

Кожата на главата се нуждае от ексфолиране, както всяка друга част на тялото

03.11.2021г. / 16 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато говорим за ексфолиране се сещаме за ексфолиране на кожата на лицето, ръцете, краката, най-вече стъпалата и петите. Знаем, че ексфолирането на кожата помага за отстраняване на мъртвите клетки, като това стимулира обновяването на кожата, подобряване на състоянието ѝ, стимулиране на свежия ѝ външен вид. Кожата е съживена и регенерирана, когато е редовно ексфолирана.

Маски с лук за успокояване на раздразнен скалп и при пърхот

И след като знаем това, няма как да не се запитаме – ами скалпът? Трябва ли да го ексфолираме? Краткият отговор е „да“.

Повечето хора пренебрегват скалпа си, когато се опитват да се погрижат за косата. Наблягат на продукти за коса, прилагат маски, за да върнат блясъка на косъма, да спрат косопада или да активират растежа. Но ако скалпът ни не е здрав, косата също не би била, нали?

Ексфолирането на кожата на главата е от първостепенно значение, когато говорим за здрава коса. Скалпът се нуждае от правилната грижа, за да осигури добър растеж на косата, както и нейната жизненост и плътност.

Как да използвате сода при пърхот и срещу косопад

Според healthline.com, скалпът също може да е изложен на риск от различни кожни заболявания и раздразнения, включително екзема, псориазис, пърхот, трихофития и други кожни проблеми. Някои от тях се предизвикват от недостатъчно добро или никакво ексфолиране – тоест поради липса на външна стимулация на обновяването на кожните клетки и премахването на мъртвите такива.

Здравият скалп е основа за здрава коса. По тази причина ексфолирането на скалпа е от първостепенно значение. То може да е ключът към прекрасната коса, за която мечтаете.

Водна мента – за дишащи коса и скалп

Ексфолирането стимулира космените фоликули в кожата на главата. Те осигуряват здрав растеж на нови косми, обяснява дерматологът Дебра Джалиман пред изданието byrdie.com. Ексфолирането е едно незаменимо допълнение към грижата за косата и кожата на главата. То поддържа естествения баланс между секрецията на мастните жлези, себума от тях и обновяването на клетките на повърхността на кожата на главата. Когато себумът се натрупа, особено ако косата ви е по-мазна, тези натрупвания от мазнина и мъртви кожни клетки могат да запушат порите на кожата, както и фоликулите на косата.

3 стъпки за детокс на косата и скалпа

Според healthline.com, редовното ексфолиране на скалпа може да е особено полезно при мазна коса, против пърхот, както и при суха кожа. Най-доброто време е след измиване с шампоан и преди нанасяне на балсам или маска. Можете да използвате пръсти, ръкавици или четка с едър косъм, по възможност снабдена с топчета накрая. Ексфолиращите масажи имат и релаксиращ характер, който се отразява благотворно на психичното и емоционално здраве. Правете го веднъж или два пъти седмично.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )