Здраве и красота

Как да използвате масло от мента при пърхот

Намалява сърбежа и лющенето

24.06.2022г. / 05 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пърхотът е ужасно досадно кожно състояние, което засяга милиони хора. Причинява лющене на кожата на главата, сърбеж, зачервяване, раздразнение. Може да има не само козметичен характер, но и да се задълбочи, причинявайки сериозен дискомфорт по скалпа, ако не бъде третиран качествено. Маслото от мента е едно прекрасно средство да потиснете пърхота, да подхраните лющещия се скалп, да успокоите кожата и да си върнете самочувствието.

Как да използвате рициново масло за бърз растеж на косата

Ментата има наистина забележителни свойства по отношение на успокояването на кожата. Плюс тях тя има истински свеж и приятен аромат, който допълнително действа успокояващо на нервната система. Маслото от мента може да се използва локално за облекчаване на различни кожни състояния, включително пърхот.

Ароматното масло от мента има цялостни ползи за физическото и психическото здраве. Това показват резултати от проучване от 2019 година, публикувано в Journal of Pain Research, цитирано от healthdigest.com. Според него, ароматерапията с помощта на ментово масло има терапевтичен ефект върху облекчаването на стреса, тревожността, депресията. Може да е ефикасно за потискане на храносмилателни проблеми, стомашни болки, подуване.

Оризова вода за бърз растеж на косата и против пърхот

Маслото от мента стимулира растежа на косата, подхранва и успокоява скалпа, намалява пърхота и потиска лющенето на кожата, според Medical News Today.

Как да използвате масло от мента против пърхот?

Маслото от мента има мощни противовъзпалителни и антибактериални свойства. Те му помагат да оказва такова силно влияние върху пърхота, да облекчава сърбежа и лющенето. Само няколко капки масло от мента, смесени с базово масло (кокосово, рициново), биха свършили работа. Редовното прилагане на масажиращи маски с масло от мента допринася за значителното подобряване на състоянието на скалпа. Като допълнителен бонус растежът на косата се стимулира.

Маслото от чаено дърво се грижи за скалпа и растежа на косата

Можете да добавите масло от мента и към шампоана си. Това има охлаждащ и успокояващ ефект. Намалява възпалението и потиска лющенето. Кожата на главата е подхранена и хидратирана.

Снимка: iStock

Коментирай