Здраве и красота

Как да използвате рициново масло за бърз растеж на косата

Рициново масло против косопад и против пърхот

26.04.2022г. / 16 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Косопадът е един от най-големите кошмари на жените. Укротяването на падащата коса и стимулирането на растежа са двата основни фактора за съживяване на косата. На помощ тук идва рициновото масло. Този прекрасен природен продукт има свойството да потиска косопада и да стимулира обновяването на косата, като допринася за активирането на растежа. В допълнение рициновото масло може да подпомогне и потискането на пърхота благодарение на веществата в състава си. То е богато на здравословни мазнини, витамини и минерали, които подхранват и укрепват косата и скалпа.

Грижа за косата с рициново масло против косопад

Рициновото масло съдържа изобилие от мастни киселини и триглицериди. Външното му прилагане има чудесни ползи, които допринасят за сгъстяването на косата, активирането на растежа и укрепването на косъма.

Рициново масло за бърз растеж

Рициновото масло подпомага и ускорява растежа на косата заради богатото наличие на антиоксиданти и мастни киселини в състава си. То овлажнява скалпа, предотвратява нацепването на косъма, изглажда структурата му и връща блясъка на косата. Има антибактериално и противогъбично влияние върху кожата, което успокоява сърбящия скалп и потиска образуването на пърхот.

Рициново масло против пърхот

Рициновото масло може да подпомогне успокояването на раздразнения, сърбящ и лющещ се скалп. Освен че насърчава растежа на косата, то едновременно подхранва, хидратира, успокоява кожата на главата, има антибактериално и противогъбично действие, което намалява пърхота.

Многобройните ползи за здравето от рициновото масло

Рициновото масло съдържа много мощна естествена комбинация от протеини, мастни киселини, витамини и антиоксиданти, което го отличава от останалите масла. Едни от най-мощните си противовъзпалителни ефекти дължи на рицинолеиновата киселина, която му придава наистина забележителни свойства, според изследване, публикувано в списание Lipid Insights, цитирано от helloglow.co. Според данните от проучването, рициновото масло балансира pH-то в кожата, насърчава растежа и укрепва косата благодарение на омега-6 и омега-9 мастните киселини, както и на витамин Е в състава му.

Свързани статии

Ето и една примерна рецепта с рициново масло, която да опитате:

  • ½ чаша рициново масло;
  • 7 капки масло от лавандула;
  • 10 капки масло от салвия;
  • 12 капки масло от розмарин;
  • Огнеупорен стъклен буркан;
  • Малка тенджера с гореща вода;
  • Спрей бутилка;
  • Шапка за баня.

Смесете рициновото масло и етеричните масла в стъкления съд. Загрейте ги на водна баня на котлона, докато се смесят добре, като разбърквате за няколко минути. Прехвърлете течността в спрей бутилката. Разклатете добре. Навлажнете косата, но не я намокряйте прекалено. Напръскайте обилно в корените. Масажирайте с пръсти, за да разнесете добре сместа по скалпа. След това напръскайте по цялата повърхност на косата и разнесете с масажиращи движения до върха на косъма. Увийте косата в шапката за баня и оставете да подейства минимум 20 минути. Измийте с шампоан.

Рициново масло за красива коса и при косопад

Коментирай